Забравени шедьоври показва Художествената галерия

Izlozba fondВ Художествената галерия /ХГ/ в Силистра беше открита изложба на рядко показвани и позабравени творби от нейния фонд. От огромния избор от над 1500 единици в регистрите й, галерията предлага на посетителите си 57 произведения на живописта плюс още 7 на скулптурата, създадени през годините от водещи наши автори. Сред тях са такива големи имена като класика Стоян Венев, представен с няколко от платната му, включително едни от най-популярните: „Шоп” и „Шоп с петел”.

Експонирани са и работи от най-добрите силистренски майстори начело с Павел Метеоров, Ангел Станев, Георги Жеков, Йордан Колев, Кръстьо Надарлийски, Йордан Кисьов, Стефан Пенчев и т.н.

Може да се види и релефът на Драган Цанков от ваятеля Андрей Николов, известен с бронзовия си лъв пред Паметника на незнайния воин в София и с много други свои композиции в нейните паркове. Има и картини от ексцентричния Димитър Киров – ДиКиро от Пловдив, приятел на гения Салвадор Дали.

Изтъкнати са различните направления в българското изобразително изкуство, проследено е развитието му от първата половина на 20-ти век до наши дни. Интерпретирани са основни мотиви от религията и митологията, както и актуални сюжети от днешната ни действителност. Преобладават творбите с големи формати, което ги прави още по-завладяващи и внушителни. Това са великолепни портрети, пейзажи, пластики, фигури, постигнати с изключително майсторство и голяма вещина. Те са качествени и стойностни, на световно ниво, бидейки ярко доказателство за безспорния талант на своите създатели.

Не случайно откриването, протекло под формата на вернисаж, бе уважено от множество ценители, възприели го като истинско културно събитие. Беше припомнено, че подобни експозиции периодично ще бъдат показвани пред публиката и занапред. Целта е да се изтъкне изключителното богатство, съхранено в галерията, сподели директорът й Йордан Колев по повод изложбата, запланувана да продължи до средата на февруари.

1 thought on “Забравени шедьоври показва Художествената галерия

 1. Данчо, браво.
  Браво и на хората,които те подкрепят , помагат, а предполагам и колегиално съветват.
  Ти знаеш,че човек трябва да види,чуе,вкуси,пипне,помирише, за да може да добие представа,за да може да се наслади,за да може да обике,за да може да твори ит.н. и т. н.
  Върви в Инспекората и в обинския отдел по образованието. Убеди ги да „помолят“ директорите на училища и учителите по изобразително изкуство да доведат учениците в Художествната галерия.
  Ти бъди екскурзовад там. Зная,че обичаш децата,зная,че имаш дар слово .Покажи им онова,което е особено за големите платна.
  Ти можеш и трябва да направиш това.
  А може в отделни дни и други твои колеги да бъдат беседчици.
  А защо не Куртев и Йордан Маринов. Тия двамата са прекрасни хора. Помня ги от юношеските си години.
  Данчо, направи това. Това е твой дълг.
  Помогни на силистренските деца.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.