Забраниха Бабинден, на ред е Трифон Зарезан

Пандемията от коронавирус започна да засяга пряко и народните традиции, съхранени през вековете. Утрешният Бабинден – Денят на родилната помощ, е забранен за провеждане в община Силистра, съобщиха от читалищата, основни организатори на празника.

С есемеси всички читалищни секретари получили предупреждение от отдел „Култура“ на местната власт.

„Във връзка с повишаването на заболеваемостта от коронавирусна инфекция и запазването на област Силистра в тъмночервената СОVID-зона, Ви напомняме, че организирането на културно-масови прояви, събирания, седянки, репетиции и отбелязвания на събития и дати в присъствена форма са преустановени, съобразно предписанията и заповедите на Министерство на здравеопазването и РЗИ Силистра.

С оглед на тревожната тенденция, Ви призоваваме да спазвате всички противоепидемични мерки, предвид наближаващите празници и да не провеждате събирания и тържества! Бъдете здрави!“, пише в електронните съобщения.

„Нищо не можем да планираме за близките месеци, коментираха самодейци. Няма репетиции, събиранията са забранени. Тази година ще забравим за Бабинден, именните дни, Трифон Зарезан и други народни веселия. Но някъде може би ще ги проведат нелегално…“, не крият читалищни дейци.