Забраниха разходките в парковете, от 8,30 до 10,30 магазините са само за хората над 60 години

От събота в цялата страна влиза в сила забрана за разходки в паркове, градски градини, спортни и детски площадки. Забранено ще е да се посещават и съоръжения на открити и закрити обществени места, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след заседание на Националния оперативен щаб и министри.

Разходките ще са позволени за собственици на кучета. Те могат да извеждат домашните си любимци, но без право да се събират с други стопани на кучета, уточни министърът.

Въвеждат се и ограничения в часовете за пазаруване в магазини и аптеки. В часовете от 8,30 до 10,30 хранителни магазини и аптеки ще бъдат отворени само за хора на възраст над 60 години. Ананиев допълни, че полицията ще следи дали мерките се спазват.

Министърът обясни, че органите на МВР ще организират контролно-пропускателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. „През пунктовете ще се пропуска преминаването на хора в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност“, каза още министърът.

„Мерките засега са в рамките на извънредното положение и могат да бъдат удължавани“, посочи Кирил Ананиев. Ако резултатът от новите мерки е отрицателен, „ще вдигнем още нивото на сигурност“, обяви още той и добави, че тогава хората, които напускат домовете си, „ще трябва да декларират за своята собствена отговорност“.