Зам.-областният управител Илиян Великов: Силистра може да бъде победена, но не може да бъде поробена

С панихида и венци и цветя на признателност Силистра отбеляза 142-годишнината от освобождението на града от турско робство. Кметът д-р Юлиян Найденов и екипът му, председателят на Общинския съвет д-р Мария Димитрова и общински съветници, зам.-областните управители Илиян Великов и Стоян Бонев, народният представител Александър Сабанов, представители на политически партии и институции, много граждани и организирани ученици, преклониха глави в едноминутно мълчание в памет на героите. Да почете един от най-българските празници в историята на Силистра пристигна и генералният консул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Представителна група на Националния клуб „Традиция” застана на почетен караул край паметната плоча на улица „Омуртаг“, където се е помещавал щабът на Руската армия преди 142 години.

Преди това в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел” Доростолският митрополит Амвросий отслужи панихида за загиналите за освобождението на града и България воини от Силистренския край. След това, водено от Градския духов оркестър, от храма тръгна шествие за поднасяне на венците и цветята към паметната плоча.

След кратка историческа справка за фактите и събитията от 1878 г. слова държаха някои от официалните гости. „Да пазим свободата и нека тя е дар за поколенията“, заяви в речта си д-р Юлиян Найденов.

„Освобождението на 10 февруари е край на едно управление, което се е стремяло да отдели Силистра от нейното европейско бъдеще и връзка, съществувала от основаването на града. Силистренци са пример за това, че Силистра може да бъде победена, но не може да бъде поробена“, видимо развълнуван заяви зам.-областният управител Илиян Великов.

Своя поздрав към гражданите на Силистра поднесе и генералният консул Андрей Громов. След Руско-турската война от 1877-1878 г. в България започва нова епоха на развитие, подчерта дипломатът. „Днешният празник ни дава възможност за сетен път да си спомним за славните подвизи на руските войни и българските опълченци, които рамо до рамо се сражаваха и дадоха живота си за независимостта на България, заяви Андрей Громов. Благодарение на храбростта и жертвоготовността им бе възстановена древната българска държава. Многовековната дружба между нашите два народа, скрепена от общи културни и духовни ценности, ще остане надеждна основа за конструктивното развитие на нашите взаимоотношения във всички направления“, заяви в словото си руският консул.

В тържеството участваха и представителни групи на патриотични ученически организации от всички средни училища в града. Цветята си на признателност поднесоха и институциите от сферата на изкуството и културата както и членове на Руския клуб.

Проявите в празничния ден завършиха с традиционната среща на кмета на Силистра с бивши градоначалници и председатели на общински съвети.

Силистренският край е вписан в историята на руско-турските войни. В този район по време на войните от края на 18-ти и първата половина на 19-ти век са се сражавали големите руски пълководци Румянцев, Суворов, Багратион, Кутузов, Дибич Забалкански. При руската обсада през 1854 г. е участвал големият руски писател Лев Николаевич Толстой. Днес негов паметник е поставен в Дунавския парк на Силистра.

През 1958 г. силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 г. от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург.