Започваме да трепем комарите на 20 юли

Рекордната от 40 години насам популация на комари, в следствие на интензивните валежи и рязкото затопляне, отчетоха на съвместната си среща в

Рекордната от 40 години насам популация на комари, в следствие на интензивните валежи и рязкото затопляне, отчетоха на съвместната си среща вчера в Плевен губернаторите на Силистра, Плевен, Видин, Враца, Велико Търново, Монтана и Русе, информираха от силистренската областна администрация. На нея те са се договорили за съвместни действия срещу популацията на кръвосмучащите, като в срещата е участвал и шефът на Гражданска защита Стефко Бурджиев.
„Участниците в срещата решиха областните управи, с помощта на РИОКОЗ, РИОСВ, службата за растителна защита, Гражданска защита  и кметовете на засегнатите общини по поречието на река Дунав, да определят необходимите средства за третиране на засегнатите от популацията на комарите площи, ограничавайки се в определения за съответната област размер на държавна финансова помощ, посочена от министър Цветан Цветанов“, информира областният на Силистра д-р Владимир Янков. Припомняме, че специално за Силистра и региона тя е малко над 95 000 лева. „Идеята е, за да се постигне по-голяма ефективност, в кампанията да се включат и съседни общини“, коментира д-р Янков. По думите му, всички областни управители ще поискат от здравното министерство да им препоръча най-подходящите препарати за третиране на комарите. Според първоначалната договорка, съвместното пръскане с химически препарати ще започне в периода от 20 до 27 юли.
Наред с това губернаторите и кметовете на съответните общини ще трябва да установят връзка с отсрещните си румънски колеги, като целта е да се постгине добра координация и ефективност в химическата обработка между България и Румъния по време на предстоящото пръскане по цялото поречие на Дунав от Видин до Силистра.

3 thoughts on “Започваме да трепем комарите на 20 юли

 1. Ало, много бързате с тези комари, бе хора. По-кротко, има време. Що не проведете още няколко срещи, 2-3 конференции за препарата, 3-4 инструктажа за технологиите на обезвреждането, 5-6 пресконференции и 7-8 брифинга – нека на гражданското общество да стане ясно какъв чутовен подвиг предстои, врагът е опасен и не бива да се подценява. И някъде към 20 август започнете с подготвителните мероприятия, рекламата и пропагандата. А към 20 септември да бъде насрочена операцията… Е, ако пък се окаже, че е вече ненужна тази мярка, направете един проект към някоя Оперативна програма, за да очакваме пари от Европа и да не затрудняваме бюджетния дефицит. Надявам се към новогодишните празници да определите и първенец в борбата с комарите!!! Комари, такива!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Много добре написано….. Както се казваше – ако искаш да НЕ разрешиш даден проблем – създай комисия…. А в БГ-то сме царе на това…. за огромно съжаление..

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. ББ /но не Борисов/ да не би да в ББ Бойко Бухчев?Просто ми е интересно дали съм познал !!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.