Започнаха 40-дневните Коледни пости

Koledni posti

Коледни Заговезни празнуват православните християните днес, 14 ноември, когато за последно могат да сложат на трапезите си гозби от месо. Утре за тях започват Коледните пости, наричани още Малка Света Четиридесетница. За разлика от Великденските те не са толкова строги, защото периодично може да се яде и риба, включително на Андреевден, Никулден и Игнажден.

По принцип през тези 40 дни месото трябва да се избягва, макар че лишаването от него крие известни рискове за определени групи от хора. Това са бременните жени, кърмачките, малките деца и болните, за които църквата прави изключение, разрешавайки им да консумират и млечни продукти.

Въздържанието обаче е не само хранително, но и духовно, понеже през периода вярващите трябва да се смирят и да избягват лошите помисли, думи и дела. Става дума за правото им на свободен избор, още повече, че в случая те вършат осъзнат личен акт с цел моралното обновяване и нравственото си пречистване.

Последният ден от постите е Бъдни вечер, празнуван също с ястия само от зеленчуци и от бобови и зърнени храни. На другия ден е Рождество Христово, 25 декември, когато те приключват и когато отново може да се блажи, припомниха запознати.