Започна беритбата на тютюна от новата реколта

Според Цветан Филев над 4000 тона по-малко тютюн ще произведат тази година земеделските стопани
Според Цветан Филев над 4000 тона по-малко тютюн ще произведат тази година земеделските стопани

До 25 юли се удължава срокът за вписване на земеделски стопани в Регистъра на тютюнопроизводителите за реколта 2016 г., съобщи председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Промяната на срока е направена със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, уточни той.

Според Цветан Филев това е третата промяна на срока за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите, направена от министерството. Последният срок изтичаше в началото на седмицата. Цветан Филев оценява това като загриженост за тютюнопроизводителите. Ще се даде възможност по-голям брой земеделски стопани да се впишат в регистъра, спазвайки изискванията за сключен договор между тютюнопроизводител и търговец, за доказване на правно основание за ползване на земята за отглеждане на тютюн и за представяне на приемно-предавателен протокол за предадена реколта през миналата година.

На практика, вписвайки се в регистъра, тютюнопроизводителите узаконяват производството си според Закона за тютюна и тютюневите изделия. Санкциите за неизпълнение на това законово изискване са от 500 до 5 000 лева, припомни Цветан Филев.

Вече се прибира тютюнът от четирите сортови групи. При ориенталските сортове „Кабакулак“ и „Басми“ е прибрана реколтата от първия беритбен пояс. При едролистните тютюни „Бърлей“ и „Виржиния“ е прибрана половината от реколтата от първия беритбен пояс.

Цветан Филев заяви, че се потвърждават предварителните прогнози за производство между 17 000 и 19 000 тона тютюн от четирите сортови групи. През миналата година са произведени 23 600 тона тютюн. Потвърждава се намалението на производството между 20 и 25% в някои тютюнопроизводителни райони. Количествата ще зависят от климатичните условия през целия производствен цикъл – от разсаждането до заготвянето на продукцията, каза Цветан Филев.