Заради горските бракониери – засилват охраната в населени места

Да бъде засилена охраната в уязвими населени места, за да се ограничат набезите за незаконен дърводобив, реши Областният консултативан съвет по опазване на горите дивеча и рибата в Силистренско на свое заседание.
И през тази година продължават бракониерските атаки в горите, отчетоха лесничействата в Силистра, Тутракан и Държавното ловно стопанство “Каракуз”. Тенденцията е към увеличение на дела на дребните кражби на дърва за огрев, най

Да бъде засилена охраната в уязвими населени места, за да се ограничат набезите за незаконен дърводобив, реши Областният консултативан съвет по опазване на горите дивеча и рибата в Силистренско на свое заседание.
И през тази година продължават бракониерските атаки в горите, отчетоха лесничействата в Силистра, Тутракан и Държавното ловно стопанство “Каракуз”. Тенденцията е към увеличение на дела на дребните кражби на дърва за огрев, най-често в районите с населени места в областта, където преобладава ромското население, сочи статистиката. Тези кражби съставлявали средно около 60 до 63 процента от нарушенията в горския фонд. „Не са редки и случаите, в които бракониерите организират граждански неподчинения и излизат с моторни триони и брадви срещу лесничеите, след като бъдат установени техни нарушения“, съобщи директорът на ловното стопанство край Дулово инж. Иван Гройчев. Според него, най-често такива инциденти се случвали през тази година в селата Чернолик, Черник и Черковна.
На територията на Държавното горско стопанство в Силистра, като рискови, са посочени селата Голеш, Искра, Средище и Зарник. Нарушенията в тези горещи точки през годините варирали от 30 до 50% за миналата година и до 63 % от общия обем нарушения през тази година.
Само на територията на горското стопанство в Силистра за десетте месеца на тази година са извършени над 1300 проверки и са съставени 249 акта, от които 234 са за незаконни действия с дървесина. Задържани и конфискувани са 10 автомобила, 4 моторни триона, 4 каруци , 1,5 кубика строителна дървесина и над 9 пространствени кубически метра дърва за огрев. Издадени са 153 наказателни постановления за над 19 000 лв, от които обаче са изплатени едва 13 бр, за малко над 2000 лв.
Ниският процент събираемост се дължи преди всичко на факта, че заловените нарушители имат много нисък социален статус и няма как да бъдат събрани дължимите средства, коментираха от лесничейството в Силистра. Въпреки това от регионалното управление по горите в Русе, обобщават, че като цяло събираемостта за региона е добра –около 15 %, на фона на отчетените 7-8 % в национален мащаб.
Областният консултативен съвет по опазване на горите дивеча и рибата прие, макар и с известно закъснение, спецпрограма за взаимодействие между всички институции по отношение на опазването на горите и биоразнообразието в тях.

5 thoughts on “Заради горските бракониери – засилват охраната в населени места

 1. Областният консултативан съвет вместо да си запълва времето и да се занимава с дребните кражби на дърва за огрев да се изкаже за голямата Общинска кражба – сделката с Нарлев за милиони лева !

  Както обикновенно – за милиони няма закони за кокошкари нама прошка.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. ако трябва да сезират необходимите органи и да проверят и оценителя, как е направил тази оценка?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. а защо не използвате приемния ден на Андреев и лично не го попитате, защо не бяхте в общинския съвет, когато се обсъждаше докладната и не заявихте там мнението си на гражданин (предполагам), може да има още доста „защо?“… И все свързани с човешката доблест и изявената гражданска позиция. Но всички знаем, че на живо нещата са различни….

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. същия си е същия, ИЛИЕВ си е ИЛИЕВ !
  С Андреев няма какво да си говорим – всичко е ясно. А гражданската си позиция вече съм си я представил и в някои национални медии (очаквам реакция евентуално ) А ти ?????????????????

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Най големи бракониери са самите горски,погледнете самите горски как са се устроили,както Турските Аяни по Кърджалйско време -независими феодали които си я карат по собственни закони.Като влизате в село Добротица в началото от ляво ще видите един голям конак а дворът е като колхоз с верижни машини ,трактори камиони и пр…Това е имението на местният феодал- горски известен под името Габара,гонен наказван и пак назначаван и така до пенсия.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.