Заради новото увеличение на цигарите: Силистренските пушачи се върнаха към бита на дядовците си

По около 8 стотинки на брой излиза една цигара на силистренските пуша

 Машинките за цигари, тютюнът и „гилзите” за свиване се продавали като топъл хляб, забелязали продавачите в Силистра
Машинките за цигари, тютюнът и „гилзите” за свиване се продавали като топъл хляб, забелязали продавачите в Силистра

По около 8 стотинки на брой излиза една цигара на силистренските пушачи, които са се снабдили с машинки за свиване на белите хартиени цилиндърчета, разаказаха самите те. Масовата криза, ударила всички по джоба, накара хората да се сетят за навиците на дядовците си отпреди 70-80 години. С тази разлика, че вече не използват вестникарска хартия и качак, а специално произведените за целта „гилзи” и обработен цигарен тютюн.
Вече на много места из града, основно по кварталните кръчмички и барчета може да се видят заклети пушачи с пластмасови машинки в ръце и кесия с тютюн, да си свиват любимото „мезе” за сутрешното кафе. Други споделят, че вечер, докато гледат новините, за половин час си правят по… цял пакет цигари. Той им излизал около 1,60 лева, като цената можела да варира – от 70-80 ст. до 1,50-2,00 лева за 20 къса.
Сметката е проста, обясниха заклетите тютюнджии. Една машинка струвала от 10 до 18 лева, като „инвестицията” е еднократна. Пакет обработен тютюн за цигари струвал от 5 до 10 лева за 100 г, в зависимост от марката. Ако си намериш снабдител от регионите, където произвеждат никотиновото растение, за 10 лв. си купуваш килограм, също обработен, но по старите традиции. Разходът за „гилзите” – празните хартиени късове с филтър в единия край, е почти символичен – от 1 до 2 стотинки за бройка.
В Силистра засега няма недостиг на евтините, най-масово продавани марки цигари, както се забелязва в други региони на страната, информираха продавачи и пушачи. Спорадичните липси се обясняват от тях с ненавременната доставка от големите складове. Друг фактор, който засега не е хвърлил в паника пушачите, е близостта на румънския пазар, където може да се намерят цигари с цени, доста по-ниски от българските. Като добавим и традиционния търговски „сегмент” на контрабандните доставчици, се оформя оптимистична картина за привържениците на бавната, но сигурна смърт.

1 thought on “Заради новото увеличение на цигарите: Силистренските пушачи се върнаха към бита на дядовците си

  1. Паралел, срам ме е заради подобни „новини“-най- най- актуалните за народа.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.