Заради свинския грип: Мерки в цял свят

Във Великобритания тази нощ се състоя извънредно заседание на правителствения комитет „Кобра“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от сайта VESTI.bg.

Във Великобритания тази нощ се състоя извънредно заседание на правителствения комитет „Кобра“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от сайта VESTI.bg… Заседанието е било посветено на опасността от разпространение на свинския грип. По правило комитетът „Кобра“ се събира само в изключителни случаи, когато е възникнала опасност за националната сигурност.
В Токио правителството също се събра на извънредно заседание, посветено на мерките да се предотврати появата на свински грип в страната.На международно летище „Нарита“ в Токио вече са въведени мерки за антивирусен контрол. По официални данни в Мексико има 5800 японци, а в САЩ – около 375 000. При необходимост японският кабинет е готов да евакуира своите сънародници от огнищата на епидемията с правителствени самолети.
В Бразилия е бил хоспитализиран мексиканец, за който има съмнения, че е болен от свински грип. В страната вече е създаден извънреден щаб за предотвратяване на разпространението на болестта.  Двама души със симптоми на свинския грип са под карантина в Австралия. Осем души са под наблюдение и в Испания.
Информационните агенции изтъкват факта, че във всички страни появата на симптомите на свинския грип се засега наблюдават само у хора, които са били в Мексико.
Пентагонът вече е закупил 7 млн. дози от антивирусен медикамент, посочва Ройтерс. Мерки за ограничаване на разпространението на свински грип се предприемат и в Канада и Нова Зеландия, където също има регистрирани случаи на заболяване. Превантивни мерки обявиха Русия и Китай.
Според Асошиейтед прес много страни вече са въвели строги изисквания за проверка на свинско месо и яйца от САЩ или напълно са забранили вноса на тези продукти от страни с регистрирани случаи на заболяване. Италия, Полша и Венецуела посъветваха своите граждани да се въздържат от пътувания в Мексико и САЩ.