Затвориха Дунав за риболов – на нарушителите глоби до 3000 лв.  

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по членове от Закона за рибарството и аквакултурите.

С масови проверки инспекторите на ИАРА и тази година ще следят за спазването на забраната и ще преустановяват евентуални нарушения. От 15 април до 31 май е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина, а за рибностопанските обекти, намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, забраната е в сила от 1 май до 15 юни 2019 г.

От 15 април до 15 май 2019 г., включително е забранен уловът на карагьоз /дунавска скумрия/ в българския участък на река Дунав. Има водни обекти на територията на страната, в които е разрешен любителският риболов през периода на забраната и те са описани подробно в Заповедта.

„Активната ни борба срещу незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов продължава и отново в периодите на забраните за улов ще вложим силите си в стриктен контрол чрез множество проверки. Една от целите ни е категорично да пресечем нарушенията по време на размножителния период на рибите и вярвам, че тази година резултатите ще бъдат още по-добри“, категоричен е изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. Припомняме, че глобата при нарушение на забраната на риболов в размножителния период е между 1500 и 3000 лв.