За две минимални заплати протестираха медицинските сестри в Силистра

При договаряне и сключване на Националния рамков договор да участват и медицинските специалисти по здравни грижи, поискаха днес на протест техни представители в Силистра.

Силистренци приеха своя декларация, в която се настоява за ежегодно повишаване стойността на клиничните пътеки не по-малко от 5% или коригирано с процент на годишната инфлация, началната им основна заплата да е не по-ниска от две минимални работни заплати за страната, за регламентирана сестринска практика. Протестиращите настояваха и за увеличаване на размера на допълнителното трудово възнаграждение за времето, отработено като нощен труд, по 1,50 лева за всеки отработен нощен час, за увеличаване размера на допълнителното месечно трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит на 1,2% върху основното трудово възнаграждение за всяка година, за регламентирани правила за разпределяне на ниво болница на допълнителното материално стимулиране.

Декларацията ще бъде изпратена до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова-Проданова, омбудсмана Мая Манолова.

Днес протестираха и медицинските специалисти по здравни грижи в Тутракан, които подкрепят националните искания. Символично – с лентички, протестираха медицинските специалисти по здравни грижи в Дулово.

Към протестиращите медицински специалисти в Силистра се присъединиха и граждани от създадената в града неформална група „Протест – Силистра”. От Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа” в Силистра разпространиха декларация от Медицинската федерация на конфедерацията в подкрепа на протестиращите медицински специалисти по здравни грижи в страната.