За милиони няма закони: Общината глоби силистренец с 30 лева – отглеждал в къщата си петел и 3 кокошки

Глоба от 30 лева отнесъл 68-годишният силистренец Хотин Че

Глобеният с 30 лева от общината Хотин Червенков. Жалбата срещу Червенков пуснала негова съседка, която намразила петела му.
Глобеният с 30 лева от общината Хотин Червенков. Жалбата срещу Червенков пуснала негова съседка, която намразила петела му.

Глоба от 30 лева отнесъл 68-годишният силистренец Хотин Червенков, задето отглеждал в двора на къщата си в кв. „Гагарин“ един петел и 3 кокошки. Санкцията му била наложена от местната община, според Наредбата за опазване на обещствения ред и чистота в Силистра.
Червенков си отглеждал кротко пернатите, но …съседката му обаче намразила петела, който кукуригал рано сутрин и я събуждал. Тя пуснала жалба в общината, откъдето предупредили добруджанеца да неутрализира пернатото. Той го заколил, но след няколко дни получил наказателно постановление за 30 лева. Смаяният Червенков попитал защо го глобяват, след като вече е теглил ножа на петела, но чиновниците му обяснили, че нямал право да отглежда селскостопански животни в регулационните граници на града. По този начин той нарушавал чл. 46, ал. 1, т. 3 от въпросната наредба. Пак според нея Червенков е получил 7-срок за обжалване, макар че, по думите му, то едва ли би го спасило, особено щом законът забранява подобна дейност.
Гагарин е един от най-кошмарните квартали на Силистра, защото улиците между къщите са невероятно тесни, така че и най-малкият шум се чува ясно и отчетливо. „Аз да попитам какво прави общината срещу бездомните кучета, силната музика, която се чува нощем от къщите, срещу постоянно лаещите домашни кучета, непрекъснато някой ползва шмиргел, за да реже и монтира нещо, моят петел ли се оказа големият проблем“, пита шашнатият силистренец. Според него срещу този тормоз, който е много по-голям и способен да те побърка, съответните отговорни лица в общината не вземат никакви адекватни мерки. „Те не правят нищо, за да поддържат нормален вид в квартала, улиците ни не са виждали асфалт от поне 20 години и са разбити“, недоволства Червенков. Той поясни, че отглеждал животните не за друго, а защото пенсията му е малка и парите не му не стигали до никъде. „Добре, ще им ги дам тия 30 лева, няма къде да отида, но ще искам да ми кажат за какво ще бъдат изразходвани, в крайна сметка съм жител на страна, членка на ЕС“, закани се Хотин Червенков.
И философски обобщи: „Е, ако имах милион, нямаше да ме лови закон, но аз нямам и заради това гледам кокошки“. Което, преведено на смилаем български език означава, че за кокошка няма прошка.
А вече и за петел…

32 thoughts on “За милиони няма закони: Общината глоби силистренец с 30 лева – отглеждал в къщата си петел и 3 кокошки

 1. Как може тези от Общината да се излагат така, защо не глобяват хората който вредят на града,а се захващат с такива невинни хорица,който с честен труд си постигат всичко……СРАМОТА Е… тези 30лв в кой общински джоб пак ще влязат?????

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. вземаха ни разкопките- няма глоба от общината……
  колко вреди са нанесоха,законите за някой хора не съществуват,а закона веднага заработи за глоба от 30 лв. за тови човек който си постига всичко честно и го прави за да преживява някак в този живот……..ЕТО ВИДЯХТЕ ЛИ ОБЩИНАТА И ТЯ РАБОТИ (смях)

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Алогични закони в ненормална държава, управлявана от неморални чиновници, подпомагани от бездушни политици, неправещи нищо друго, освен да осигуряват внуци и правнуци и пра-пра внуци.Ненаситни, алчни, зли, забравящи, че на всичко в един момент идва краят, който е един и същ за всички!
  Посъветвайте все пак този човек да заведе дело по съответния ред, ако трябва и до Страсбург да стигне, за да „лъсне“ с пълна сила пред очите на Европа, какви сме и кои сме!Нека да смаем Европата още веднъж с идиотските си действия, на фона на държавно-общинското бездействие.
  Юлиян Желев, ако нямате нищо против, бихте ли препратили този репортаж към вестник „Труд“?!?!
  Наистина, ако се допусне този човек да заплати 30 лева от мизерната си пенсийка ще сме достойни за определението“..не сме народ, а мърша…“

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Още в ранните зори,
  пеят първите петли.

  Дядо Хотиновият петел,
  на съседка сън отнел.

  И отишла тя горката,
  една сутрин в общината.

  И пристига тук чиновник,
  рано сутринта във вторник.

  Следва в сряда съобщение,
  няма никакво съмнение:

  дядо Хотин е глобен фактически,
  нищо че петела е премахнат веч физически.

  И Силистра здраво спала,
  се разбуди проумяла:

  за кокошка няма прошка,
  а за пустите милиони-
  НЯМА НИКАКВИ ЗАКОНИ!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Знаете ли колко е неприятно сутрин рано – рано да ти кукуригат петли при положение , че имаш малко бибче и всяка минутка сън и спокойствие са ти жизнено необходими…А слетобяд, когато си изморен от нощното будуване наместо да си полегнеш и да наваксаш да бройш колко яйца са снесли кокошките на комшията ти по куткудякането им… и още не си мислете, че тази госпожа не е помолила поне 100 пъти въпросния стопанин на петела и кокошкште да ги махне, но както става обикновенно всеки се прави на луд, когато нарушава спокойствието на някой или на цял квартал…и си знае, че ще му се размине … но този път някой си е свършил работата!!! Браво!!!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Поздрав към бдителните чиновници на Община Силистра, строги, но справедливи:

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. А, стига бе! Чак такова безумие! Кмете Андонов, отмени заповед ли е, глоба ли е, че ставате за смях на всичко живо. Това чиновническо действие не е за коментар, то е кошмар!
  Гласо-Пу-давателко, приятелко здравей!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. Здравей, приятелю Маре!Къде се изгуби толкова време?
  Прав си в коментара си, но ако позволиш една лека поправка – думита чиновническо ДЕЙСТВИЕ да заменим с
  бездушно чиновническо безчинство, защото се прилага твърде избирателно – според доходите на нарушителите.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. Наглеждах си имотите по морето, приятелко, та, затова липсвах. Ей на, утре пак тръгвам…
  Съгласен съм за добавката „бездушно чиновническо безчинство“, но ще ми позволиш да не се съглася напълно с това, че избирателно прилагат закона – „според доходите на нарушителите“. Описания в публикацията случай ми навява едни други размишления – коя е оплаквачката претенциозна съседка, защото тъй лесно чиновник не върви по гайдата на некой си жалващ се. И, ако наистина този квартал е като гето, само собственикът на петела ли е за глоба?
  На стареца му предлагам да отиде пред кметството с останалите живи кокошки на каишка и да демонстрира благополучие.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 9. Съгласна съм с теб, приятелю, ама не съвсем.Ще ти обесня защо.Нали този отдел трябва все пак да отчете някаква дейност, че нещичко е свърши?!.Та , ето с този случай му се предлага идеалната възможност-хем човекът е безопасен, хем е беззащитен.
  Ако имаше оплакване от някой дебеловратко, нямаше да има последствия, нямаше да има и глоби.Знаеш какво се получава с паяците и колите-вдигат жигулита, москвичи и т.н., а подминават джипове мерцедеси, бе ем ве-та и други подобни!
  Е, приятно изкарване на морето и дано всичко с имотите да е наред!И като се прибереш, ще се срещнем отново в сайта.Аз през туй време ще хвана из балканите!Хайде-със здраве!!!Беше ми приятно!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 10. нормално е да го глобят след като живее в град а не на село ……………и мен така ме глобиха от общината преди години че гледам уфтцъ (жена ми) в къщи…….изгоних я ……..и сега си гледам спокойствието….няма среднощни панаири…….що съм се прибрал в 4 сутринта….или с коя си чатя по цял ден…….или що гледам порно в нета………съседите вече се наспиват и така мир и благоденствие цари в блока……….
  😉

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 11. Да, така е за глобеният.Щом се нарушава наредбата.Въпросът обаче опира до това защо „избирателно“ се налагат санкции и защо
  много по-големи да не кажа крупни нарушения
  остават не само ненаказани, ами и незабелязани!!!

  А иначе относно „увсътъ“ си взел много правилно решение и си разрешил проблема кардинално…))))))

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 12. Ал, добрър съвет даваш но все пак има
  Н А Р Е Д Б А
  ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД И ЧИСТОТАТА В
  ОБЩИНА СИЛИСТРА
  в която е разписано следното:
  ГЛАВА ТРЕТА
  РАЗДЕЛ ПЪРВИ
  ОПАЗВАНЕ НА ЧИСТОТАТА
  Чл.46.(1)Забранява се:

  3.Отглеждането на селскостопански животни в регулационните граници на град Силистра и парковите зони, определени с териториално-
  устройствения план /Дунавски парк, парк “Орехова гора”, парк “Крепостта”/;
  Чл.57.(1)На нарушителите на Наредбата се налагат следните наказания :
  1.Предупреждение;
  2.Глоба до 10 лв. по квитанция по ЗАНН;
  3.Глоба по фиш от 10 до 50 лв.;

  можел е да мине човека с предупреждение или поне минималното 10 лв., но как да закърпят бюджета гладните общинари.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. я отидете в циганската махала, пълно е с животни по дворовете. ама нама глобени. смее ли общинската полиция да стъпи там, не смее!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 13. Значи в ход е знаменитата фраза на Георги Русев от „Вилна зона ли беше?!?!
  „За прасета не може, а за кучета и котки може!!!“
  А какво мислите по въпроса за кучетата, които ги извеждат собствениците им от къщи само и само, за да
  уринират и да оставят фекалиите си отвън-по улицата, по парковете, по градинките?!?!Къде го има това в нормалния свят?!?!
  Аз лично предпочитам петел да ми пее, вместо да заобикалям, или да настъпя кучешки изпражнения.А в наредбата на общината няма ли раздел за бездомните кучета, които са опасни за живота на минувачите, освен че има риск да ги заразят и с тения?!?!
  Така сме ние-на брашното евтини, на триците скъпи!!!
  И отново -за кокошка-/в случая за петел/няма прошка!!!
  Жалка държава, жалки управници, абе с две думи-жалък народ/за съжаление

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. като искаш селска романтика ………живееш в свободна държава……..продаваш си апартамента и на село …….ако искаш и прасета гледай в стаята си……..
   😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 14. Аз съм близка на Хотиновото семейство. Искам да благодаря на всички будни силистренци с истинска гражданска позиция, които го подкрепят. Нека всички да осъждаме несправедливите действия на общината, но мисля ,че е неоходимо да бъдем още по-инициативни, защото само писането не е достатъчно.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. време е братя на оръжие ……….
   😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  2. хайде на протест тогава, аз съм за.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  3. ти като близка на това семейство какво ти се падна от петела…..гребенчето….бутче……крилце….трътката … и разкажи вкусно ли беше …..с ориз ли го сготвиха или на супичка……мазничка с пресен лук ……
   😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 15. Съжалявам, но наистина не си ме разбрал!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 16. Да поясня-поста ми е към Анонимен.
  А иначе-към ДДД:
  наистина-само с говорене нищо не се постига…иска и действие, но за действието се иска и акъл………….!!!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 17. Кмете,кмете!Как можа да се обградиш с такива малоумници?За един петел сега ни се смее цяла България!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 18. Кой се интересува от наредбите? Дори в центъра на града се отглеждат овце и кози.Не живеем в град, а в едно вонящо селце.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. …….нали ви казах….. аз 10 години уфтсъ гледах в апартамента ….ся покрай нова година мисля сфиня да си взема……тя всъщност ще е следващата ми жена…..
   😉

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 19. Анонимен, брато, дошло ти е времето май да хванеш жезъла на Свинаря Ивайло!:)))))

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 20. и на тошко от герб печатницата смърди от 150 метра, ама никой не взема мерки. даже е по вредна и от петела!!!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.