За милиони няма закони: Общината глоби силистренец с 30 лева – отглеждал в къщата си петел и 3 кокошки

Глоба от 30 лева отнесъл 68-годишният силистренец Хотин Че

Глобеният с 30 лева от общината Хотин Червенков. Жалбата срещу Червенков пуснала негова съседка, която намразила петела му.
Глобеният с 30 лева от общината Хотин Червенков. Жалбата срещу Червенков пуснала негова съседка, която намразила петела му.

Глоба от 30 лева отнесъл 68-годишният силистренец Хотин Червенков, задето отглеждал в двора на къщата си в кв. „Гагарин“ един петел и 3 кокошки. Санкцията му била наложена от местната община, според Наредбата за опазване на обещствения ред и чистота в Силистра.
Червенков си отглеждал кротко пернатите, но …съседката му обаче намразила петела, който кукуригал рано сутрин и я събуждал. Тя пуснала жалба в общината, откъдето предупредили добруджанеца да неутрализира пернатото. Той го заколил, но след няколко дни получил наказателно постановление за 30 лева. Смаяният Червенков попитал защо го глобяват, след като вече е теглил ножа на петела, но чиновниците му обяснили, че нямал право да отглежда селскостопански животни в регулационните граници на града. По този начин той нарушавал чл. 46, ал. 1, т. 3 от въпросната наредба. Пак според нея Червенков е получил 7-срок за обжалване, макар че, по думите му, то едва ли би го спасило, особено щом законът забранява подобна дейност.
Гагарин е един от най-кошмарните квартали на Силистра, защото улиците между къщите са невероятно тесни, така че и най-малкият шум се чува ясно и отчетливо. „Аз да попитам какво прави общината срещу бездомните кучета, силната музика, която се чува нощем от къщите, срещу постоянно лаещите домашни кучета, непрекъснато някой ползва шмиргел, за да реже и монтира нещо, моят петел ли се оказа големият проблем“, пита шашнатият силистренец. Според него срещу този тормоз, който е много по-голям и способен да те побърка, съответните отговорни лица в общината не вземат никакви адекватни мерки. „Те не правят нищо, за да поддържат нормален вид в квартала, улиците ни не са виждали асфалт от поне 20 години и са разбити“, недоволства Червенков. Той поясни, че отглеждал животните не за друго, а защото пенсията му е малка и парите не му не стигали до никъде. „Добре, ще им ги дам тия 30 лева, няма къде да отида, но ще искам да ми кажат за какво ще бъдат изразходвани, в крайна сметка съм жител на страна, членка на ЕС“, закани се Хотин Червенков.
И философски обобщи: „Е, ако имах милион, нямаше да ме лови закон, но аз нямам и заради това гледам кокошки“. Което, преведено на смилаем български език означава, че за кокошка няма прошка.
А вече и за петел…

32 thoughts on “За милиони няма закони: Общината глоби силистренец с 30 лева – отглеждал в къщата си петел и 3 кокошки

 1. А на Яв.. бакийте не смърдят ли?
  А на Рай… „кулите“ не ухаят ли?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. ей,товае моят дядо.Изобщо не са справедливи общинарите.значи той гледа сигорно от 20 години кокошки и петли и никой нищо не му е казал,а сега за един петел голям проблем направиха.а за бездомните кучета никой нищо не прави,мен лично в този квартал като малка са ме хапали и никой нищо.Ами няма проблеми нека да бъдем изядени от кучетата и да си поспим до късно, защото го няма петела на дядо да буди хората

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Здравейте,
  редно или не законите са закони!

  Изненадан съм в това, че в гр. като Силистра глобяват човек за нещо толкова незначително. Когато някой вдигне шумен купон => само предупреждение. Защо ? Но нека споделя – как в градове като Пловдив; Варна; Бургас; СОФИЯ и др. – има толкова много стока/животни по улицата – овце, кокошки, коне с каруци или без, крави – м/у блоковите пространства са едно пасище, а улиците с постоянно наторяване! Кое е редно и Кое не? – нека се огледаме и преценим сами. Ако няко търси девиденти – не мися, че това е правилната посока.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.