За 25-ти път „Стани нине, господине!“ ще разтресе с танци и песни Силистра

Двадесет и петият юбилеен фестивал на коледарските групи от община Силистра „Стани нине, господине!“ ще се проведе на 14 декември, събота. Празничното събитие ще започне в 10,00 ч. в Драматично-кукления театър в град Силистра, съобщи пресцентърът на общинската администрация. Традиционно фестивалът се провежда под патронажа на кмета д-р Юлиян Найденов.

Преди началото на фестивала на площад „Свобода“ от 9,30 ч. всички участници заедно ще изпеят една от най-популярните в нашата област песен – „Запалил се е зелен синор“. „Вам си пеем, Бога славим!” е насловът на събитието, който е много популярен сред гражданите и гостите на град Силистра и се радва на голям интерес и публика.

Във фестивала ще участват коледарски групи от община Силистра, в две категории:

– обредни групи – изпълняват ритуала „Посрещане на коледари у дома”;

– певчески групи – изпълняват 3-4 песни и благословии.

Групите съобразяват своите изпълнения с характерния за региона ни обичай /музикален съпровод, речитатив, персонажи/ и др. Във фестивала „Стани нине, господине!“ участват детски състави от учебни заведения и народни читалища. Най-ценното е, че децата от малки се запознават с коледните традиции в нашия край. Фестивалът ще бъде журиран от специалисти – фолклористи и етнографи с председател етнолога д-р Йордан Касабов.

В тазгодишното издание на фестивала ще участват 5 коледарски групи от Общината, от които една детска – Коледарската група „Гребенци“ при ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ще се изявят и коледарските групи при читалищата „Родолюбие“ от Айдемир, „Дръстър – 2012“ от Силистра, ”Иван Вазов -1941” от Срацимир и “Дочо Михайлов – 1906“ от Бабук.

Общинският отдел „Култура“ кани гражданите и гостите на Силистра да посетят фестивала, за да съпреживеят неповторими мигове с коледарските групи и народната традиция!