За 3 години крадци задигнали мраморни колони в Силистра за 100 000 евро

Над 100 000 евро е цената на откраднатите през последните 3 години в Силистра мраморни колони от древния Рим, съобщи пред журналисти в Силистра Георги Атанасов, ст.н.с. и началник на отдел “Археология” в Регионалния исторически музей

Над 100 000 евро е цената на откраднатите през последните 3 години в Силистра мраморни колони от древния Рим, съобщи пред журналисти в Силистра Георги Атанасов, ст.н.с. и началник на отдел “Археология” в Регионалния исторически музей… Отделно били унищожени над 20 указателни табели от скъпо фолио.
“За съжаление, местната прокуратура прекрати 3 дела, свързани с кражбите, защото нямали голяма обществена значимост”, твърди археологът, според когото подобни находки се случват на 50 години веднъж.
Сред откраднатите експонати, експонирани в лапидариума на музея в центъра на града, бил и най-хубавият мраморен капител в Североизточна България. По-неофициална информация от музея, някои от откраднатите неща били по вили на богаташи в района, но нямало конкретни сигнали за това, за да се разпоредят проверки.