„Зевзеци“-те на Чудомир се качват на силистренската театрална сцена

Втора за месеца премиера на драматична постановка предстои в силистренския Драматично-куклен театър, съобщи директорът му Златина Станева. След като в Деня на Съединението – 6 септември, от сцената на театъра силистренци чуха смеха на Бай Ганьо, в навечерието на друг национален празник – Денят на Независимостта в храма на Мелпомена ще се настанят „Зевзеци“-те на българския хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски, по-известен като Чудомир.

В спектакъла участва целият актьорски състав на театъра – Станислав Георгиев, Михаил Незалзов, Мирослав Петров, Стефан Станчев, Александър Павлов, Мима Дапкова, Елена Кешишева, Илияна Крушева. На сцената като гост-актьор се завръща талантливата Биляна Божкова – Коконова.

Новият спектакъл е създаден по емблематични негови разкази. Съхранени са колоритния старинен език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци /майтапи/. Кой ще се окаже най-големият мюзевирин /майтапчия/ – Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един единствен ден в кръчмата – ден като един човешки живот, гарниран с танци, пластични етюди и много смях?

Всички това е замесено от вещата ръка на режисьора от Столицата на хумора Габрово – Невена Митева, с музикално оформление и хореография на Стефан Станчев.

„Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем” за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване”, е творческото кредо на Чудомир.

Част от този мехлем ще получат и почитателите на театралното изкуство, които посетят премиерата на 20 септември, петък, от 19,00 ч. в театъра.