Земеделските кооперации ще си пишат нов закон  

 

 

„Когато има кооперация, населеното място е живо. Поддържа събора, читалището, детска градина, музейни сбирки, възрастните хора. При кооперацията не всичко е въпрос на тотална печалба“, отбеляза Гечев. Сегашният закон обаче пречи на успешното развитие на кооперациите, подчерта той.

„Този закон е правен в други времена. На едно място са събрани кооперациите в земеделието, потребителски кооперации, търговски кооперации, инвалидни, финансови, дентални… Всъщност, кооперациите в момента са капиталови дружества, които нямат връзка със земята“.

Според Гечев е абсурдно кооперацията да подписва договори с членовете, за да им обработва земята, като в закона не пише какво е фермер. По думите му фермерските кооперации по сегашния закон на практика са неприложими. Той обяви, че в момента предлагат чисто нов закон, специализиран за земеделските кооперации. Според него членството в тези кооперации трябва да е на база на земята, т.е. собствениците да са реалните кооператори.

Отваря се опцията и за фермерските кооперации. По думите му по сегашния закон е почти невъзможно да се направи нова кооперация. Предвиждаме до края на годината обсъждане на новия закон, каза Явор Гечев и добави, че след това всичко ще се събере и ще се предложи вариант на нормативен акт.

“Кооперирането е възможност за създаване на средна класа на село и ще възроди България“, заяви в интервю за БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Кирил Боянов. А това изисква приемането на нов Закон за кооперирането, посочи той.