Земеделското министерство хариза на общините в Силистренско 3 свои гимназии

Fermeri mladi (40)Над 100 ученика редовна форма на обучение и над 300 задочници в Професионалната земеделска гимназия „Добруджа” от 1 август ще са вече под попечителството на община Силистра. „Подаръкът” си Министерството на земеделието и храните прави след промените в Закона за професионалното образование, според който собствеността и дейността на учебните заведения преминава към съответните общини, където министерството има училища. От гимназията отказаха коментар, но не бяха радостни от новината. Според тях още не са водени разговори с общинския образователен отдел за предстоящата смяна на властите.

Специализираната гимназия е една от най-старите в страната, основана през 1909 г. и винаги е била под „шапката” на земеделските институции. За тези 107 години през класните стаи, опитните полета и работилниците за селскостопанска техника са преминали над 8000 ученици, свързали живота и поминъка си с Добруджа. Преодоляло перипетиите на историческите събития през миналия век, училището е запазило традициите си, има собствен облик и ясна политика за бъдещето. Реформата ще покаже дали ще е така и занапред.

Тази година и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Вапцаров” в село Средище, Кайнарджанско, ще премине под управлението на общинските власти. Подобна рокада на собствеността вече бе направена през 2012 г. в община Ситово, където местната Професионална гимназия по селско стопанство стана общинска.

По повод готвените промени преди дни в столицата била проведена национална конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”, организирана от Синдиката на българските учители, съвместно с фондация „Конрад Аденауер ” и Асоциацията на земеделските училища в България. На конференцията присъствали зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, министърът на образованието Тодор Танев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и директори на професионални гимназии от цялата страна.

Пламен Димитров заявил, че 2016 г. е сериозно предизвикателство за средното образование. Той изтъкнал, че от синдиката не са били съгласни с прехвърлянето на собствеността на земеделските училища към общините и апелирал министър-председателят Бойко Борисов да защити земеделските професионални гимназии от „нечист интерес”.

Според зам.-министър Георги Костов всички делегирани бюджети, които досега са преминавали транзитно през министерството сега ще се предоставят на общините и те ще бъдат длъжни да изпълняват тези делегирани бюджети. Така общините ще имат възможност, разполагайки с други общински професионални училища и не само професионални да взимат локални и регионални решения с оглед на оптимизирането, както на училищната мрежа, така и с какви приоритети ще се харчат тези бюджети.

4 thoughts on “Земеделското министерство хариза на общините в Силистренско 3 свои гимназии

 1. Край на земеделските училища в България. Това е последният удар,който не след много време ще ги разруши. С този акт ще се удари и земеделието в страната ни.Това вероятно е и една от целите,с които се пристъпва към това загробващо деяние
  Ако училището в Айдемир е наистин средно училище,то за каки гимназии говорим в Ситово,пък и в Средище. Вървете в Ситово и ще се отвратите от училища.Каквото е основнот,такова и по-лошо е средното.Силно,пресилено,нисериозно и конщунство е да се ползва словото „средно“, защото и Ситовското и Средишкото учлище са на нивото на някогашните ПТУ /професионално-техническо училище/ с двугодишен курс на обучение. Дори и това не са.
  Защо се залъгваме. Защо лъжите родителите и дацата им,че в тия училища се добиват знания и практически опит на нивото за средно образование.
  Направете експримент и накарайте един ученик от единадесети клас от тия училища да прочете пет -десет реда от книга с художествено съдържание и ще се убедите,че той не може да чете.Той ще срича. Такава е и професионалната подготовка на ученеците в тия училища. Да се кара трактор не е трудна работа. Научават се няколко последователни операции и тракторът потегля напред.Но това не е достатъчно да си тракторист.
  Учудва ме огромния брой на учениците от Айдемирското училище,които по задочен път уча там.Това ще рече,че в него са съброни,както казва народът ни, и куцо и сакато или по-точно целия боклук от областта,който едва с една келева тройчица езавършил основно образование.Пък и основното може да е завършено /подарено/ по частен път..
  Българийо, ти загиваш.
  Участта на земеделските училища ще споделят и общообразователните и другите професионални в близките години.
  Българското обазование рухва съвсем. Този процес започна през 1991-92 одина и ще завърши в близките години.
  Страшното е ,че в областта ни няма компетенти хора,които да запазят поне малко дори и това ,което са днес земеделските ни училища.
  И тук е мястото на областните институции,но тях също ги няма. За жалост. Силистренска област загива…
  Амин…

  Чакайте, а защо мълчите. Къде сте даскали,къде сте ареднатори,къде е гражданското общество. Разтърсете земята и върнете в правилното русло училищата, от които ще зависи в голяма степен хлебеца ни днес и утре и по-далеч.
  Хайде,господа. Хайде управители,кметове,председатели,общински съветници .Хайде.Какво чакате.Загива областта ни.
  Или почакайте. Края на месеца дойде. Ще получите заплатите си и огромните незаслужени пари,които пълнят джоба ви като общински съветници.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  1. „децата“, „експеримен“, „огромният брой“,“учат там“.,“са събрани“ ,“-92 година“,“ дориот това,което са“,“арендатори“, “ Краят на месеца…“
   Моля,така четете пропуските ми в горното изложение. Простете…

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

   1. „експеримент“ ,“ дори от“

    Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 2. Дядка,нали има там някакъв си инспекторат по образованието.Новият минисър ще им стъпи на вратовете. Дано е Даниел Вълчев. Той се канеше да ги ликвидира някога. Сега вече това е се случи.
  Защо е тая глутница от мързеливи хора,неспособни,хванати от улицата.Иначе са добри в проектите.Що пари свалят от тях.
  Ех,мило Силистренско образованиеядат те гарвани о свраки…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.