Земеделци от Тутраканско сменят тютюна и тиквите с лешници и трюфели

Засега само 120 дръвчета на 1,5 декара терен бяха засети в село Антимово, но градините ще се увеличават
Засега само 120 дръвчета на 1,5 декара терен бяха засети в село Антимово, но градините ще се увеличават

Първото насаждение от „двойна“ култура – лешници и трюфели, бе засадено в Крайдунавска Добруджа, като алтернативен поминък на традиционните земеделски култури, сред които и тютюнопроизводството.

В село Антимово, община Тутракан, румънски и италиански специалисти помогнаха на местни стопани в първите им стъпки при отглеждането на екзотичната за региона култура – трюфелът и рядката за Добруджа – лешникът. Представителят на румънската фирма-доставчик на разсада за лешници разказа за предимствата и спецификата на отглеждане на двата вида, които са в симбиоза при растежа си.

Според Николета Симон, почвата в региона била с отлични показатели за отглеждане на двете култури, за които има постоянен пазар на изгодни цени. В Антимово тя и колегите й засадиха 120 дръвчета на 1,5 декара градина, собственост на местни предприемачи, които ги потърсили за съдействие. Инвестицията от около 5000 лева ще се възвърне още при първата реколта от лешници след три години, разказа Николета Симон. В първите години на плододаване лешниците дават до 7-8 кг от дръвче, а при пълна зрялост и до 15 кг. Трюфелите, които растат в корените на растението са с добив до половин килограм на гнездо в началото, при средна цена от 200-300 евро за килограм, обясни Николета Симон.

Разсадът на лешниците е сертифициран по европейските изисквания и е доставен от Италия. Кореновата му система предварително е «заразена» с мицел на вида черен летен трюфел, който се развива заедно с лешника и дава първата си реколта след 5 години. Двата вида растат заедно по 35-40 години и затова Симон определи инвестицията като «грижа за бъдещето на нашите деца».

Собственикът на земята и партньорът му имат намерение да разширят терена на градината, осигурили са постоянен източник на вода и ще се погрижат за защитата на инвестицията си. Обмисля се идеята за включване на СОТ и монтиране на видеокамери. Така постепенно от производство на тютюн и тикви амбициозните младежи ще предлагат на Европа качествени лешници и трюфели, убедени са предприемачите.