; Зимният кризисен щаб обсъди направеното до момента и се готви за нова снежна атака | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Зимният кризисен щаб обсъди направеното до момента и се готви за нова снежна атака

 

Всички отговорни институции, членове на Кризисния щаб обсъдиха положителното и пропуските и се приготвиха за предстоящата снежна атака

Всички отговорни институции, членове на Кризисния щаб обсъдиха положителното и пропуските и се приготвиха за предстоящата снежна атака

В областната администрация в Силистра бе проведено заседание на Областния щаб за защита при бедствия и аварии. Областният управител Стоян Бонев свика институции, имащи отношение към решаване на проблемите в дните на усилен снеговалеж, блокирал за няколко дни населените места в областта.

От направените отчети и обсъждания правят впечатления няколко констатации, които са основа за крайните изводи. Благодарение на съвместните действия и координация не е допуснато да има бедстващи хора. Навременното затваряне на пътищата и патрулиране от страна на екипите на МВР не доведе до масово закъсване на автомобили – с изключение на своеволията на 6 тира, един камион, един автобус, тръгнал в часовете преди снеговалежа, и няколко леки коли. С участието на кметовете на селата пътуващите в тях са били настанени на топло и им е осигурена храна.

Усложнената обстановка е в резултат на силния снеговалеж, комбиниран със силен вятър и последвалите снегонавявания – в община Кайнарджа 4 км отсечка е била навята с преспи от 1,5 до 3,5 м. Подобни проблеми е имало и в други общини – в Дуловско, в района на Главиница, край Брадвари в община Силистра и др. Наличната техника се е оказала недостатъчна, за да бъдат разчистени, поради което на помощ са пратени роторни снегорини от съседни и по-далечни области, както и за временно ползване на високопроходими автомобили от Министерството на отбраната.

Като недостатъчна се оценява комуникацията със съседните области, което довело до разминавания с информацията на национално и на регионално ниво по отношение на проходимостта на пътищата /днес по всички основни направления – за Русе, Варна и Шумен е възможно движение на автомобили до 12 т/. Макар и това да не е довело до крайни последици, се взема предвид за следващия пристъп на зимата, за да се създаде по-добър ред.Ledohod (14)

За пореден път се е налагало техника да бъде ползвана за оказване на помощ на родилки – поне в три случая в различни населени места, поради което е наредено на кметовете и на лекарите да съставят актуализиран списък на евентуалните родилки, за да продължи диспансиризирането на тези от тях, за които това е необходимо.

По-големият проблем идва с изчерпването на лимита от законно регламентираните неучебни дни в училищата, тъй като половината от разрешените за годината 6 дни вече са били реализирани и ако се наложи в четвъртък и петък отново да няма учебни занятия ще се иска разрешение от Министерството на образованието. Проблемът е актуален и в контекста на предгрипната ситуация /засега 200/10 000/, но събраната информация до сряда ще даде тенденцията – основа за прогноза за бъдеща грипна ваканция сред учениците. Болните на честа хемодиализа са задържани в болницата, а тези, които са на седмичен режим им предстои в сряда.

Над 20 са корабите – предимно украински и румънски, заседнали в акваторията на река Дунав от Гарван до Силистра в резултат на разширяващия се ледоход при ниски води на реката. Обсъдена бе възможността да бъде оказана помощ на екипажите при така създадената ситуация.

7 коментара по “Зимният кризисен щаб обсъди направеното до момента и се готви за нова снежна атака”

 1. Пекарев каза:

  Абе, кога село Гарван се премести до река Дунав. Доколкото ни е известно,то отстои на пет километра от реката.
  Днес с ловци от Попина,чиито крайни къщи са разположени на 100 метра от реката, занесохме храна до хранилките на дивите животни. Минахме покрай островите Гаргалък и Чибъклък,които са на два километра нагоре от пристанището в Попина. Там наистина в ръкава между островите и брега имаше спрени кораби. Ледоходът там бе незначителен. Голям беше по централното русло на реката. Четирима попинци бяха отишли до брега срещу островете. Те говориха с матросите и както става по попински им подариха по две петлитрови бутилки с вино. Моряците дойдоха до брега с малките лодки,които имат корабите.
  Те това е за корабите потърсили заслон на два километра нагоре от Попина.

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 2. ГНЕВЕН каза:

  А червению мост почистен ли е, има ли ляб в Попина?

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  • Патрата каза:

   Ама чи си… Ко ти тряба ляб,ба. Кът имъ жумерки, цацарка с гурещъ ръкие,бърдукь с топлу вину,гаванка със соль и червен пипер – тугис сичкуй нърет.
   И червениу мост й чист, и мосту ду Гечу Узунуу й изчистин.Сам тръгни и ила нъ гости. Кът немъ ляб,ше напраим мълайник и ше гу идем с прокша и къймак. Пу инъ пиата ше издем.Аку тий студену,убличи зъбуню или гислюку си.Можи дъ си носиш и пошчи дъ гу гудиш на скоменчиту кът сядъш дъ ни тий студену нъ кълките.
   Ила, ила ни съ назландисвай.
   Ко съ гняваш.нидея щоту ше ти излели цирей на дупиту.

   Ам,ти мари, Диано,ко си уторила уста и дърдориш “ Я“. Сякаш съ каниш дъ кажиш диликатну ЯЙЦЕ. Кът искъш ице дъ ти сваре пуне къжи ут ко дъ бъде- кукошческу ли,курчешку ли ,или рачешку.
   можи и джигер от прашчету дъ ти упържа у чауну или парче от бабата да ти сваре.
   Аку ше додиш снякуе ут дечурлигътъ си къжи да надуя башиката от гулямуту прашче и дъ пудготвя куступаку дъ съ возят от уракничкътъ ду читаръку и низат.
   А-а щяф дъ забрая-нуси си фркулицъ И дъ ми върниш калнастиру и нажечката . Нема с ко дъ си кълцам дърва зъ печкътъ. Купи и идин фъраш…

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. ?? каза:

  Тая гемия дето е на снимката не е от ледохода , тя си е на Емо /мазния/ , кога ще си ги разчисти боклуците по реката

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

  • redvendetta каза:

   да я прати на брат му за железа да я рецислира и продаде 🙂

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 4. дочо каза:

  ЛЕК АВТОМОБИЛ С НОМЕР СС 9036 ЩЕЩЕ ДА МЕ ПРЕГАЗИ,СЛЕД КАТО ПРЕСИЧАХ НА ЗЕЛЕНО ПЕШ НА СТАРАТА АВТОГАРА

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Коментирайте

Правила за коментиране