Иван Гранитски в Силистра: Издателство "Захарий Стоянов ще намали драстично броя на заглавията

Издателство „Захарий Стоянов“ ще намали драстично броя на загл

Иван Гранитски
Иван Гранитски

Издателство „Захарий Стоянов“ ще намали драстично броя на заглавията, които издава годишно, тъй като кризата е ударила много сериозно този бранш, съобщи днес в Силистра шефът на издателството Иван Гранитски… Той бе в дунавския град заедно с голяма група български интелектуалци и творци в рамките на националните културни празници „Албена“. Също днес стана известно, че акад. Антон Дончев се е прибрал в София и няма да участва в литературните четения в Силистра, тъй като имал здравословни проблеми.
Според Гранитски, до момента издателство „Захарий Стоянов“ е печатало годишно около 140-150 заглавия, по-голямата част от които са на български автори. „Налага се обаче да намалим производството поне 5 пъти и да започнем да издаваме около 20-30 заглавия годишно, което е много лошо, но нямаме друг избор“, подчерта Гранитски.

От ляво на дясно - проф. Борислав Стоев, Вели Чаушев, Венцеслав Кисьов, Маргарита Петкова
От ляво на дясно - проф. Борислав Стоев, Вели Чаушев, Венцеслав Кисьов, Маргарита Петкова

„Тази година пътуващата група от творци и интелектуалци в рамките на празниците „Албена“ акцентира върху срещи в малки населени места“, информира още Гранитски. Като пример той посочи с. Мадара, където от 100 години не била свирила цигулка. „Този пътуващ литературно-културен салон вече е обхванал 12 града и формата ще продължи да се разширява, например практиката сочи, че към пътуващите изложби има по-голям интерес, отколкото в традиционните големи галерии“, каза Иван Гранитски. Според него, свръхзадачата на този салон е да събуди общественото съзнание, както и да открива нови таланти за изкуството. „Това е главната цел – да припомним на нашето общество какви традиции и ценности сме имали, да не ги забравяме, защото те ще ни помогнат в трудни моменти, какъвто е настоящият“, подчерта Иван Гранитски. Той съобщи още, че издателство „Захарий Стоянов“ ще отпечата книги на известни силистренски писатели и поети – Валентин Чернев, Ивайло Терзийски, Румяна Капинчева и др.
По думите на Иван Гранитски, министър Вежди Рашидов е поел ангажимент да се редуцира ДДС за книгите, а проектът на Закона за защита на българския език, който залежавал вече 15-та година, да влезе в пленарна зала. „За съжаление, България остана единствената държава в Европа с пълна ставка на ДДС върху книги и учебници, всички други или редуцираха този закон, или го премахнаха“, добави Иван Гранитски.