Изгасете осветлението за 1 час, зоват астрономи от Силистра

Деца от клуба по астрономия към ученическата обсерватория в Силистра и техните родители ще направят оценка на светлинната замърсеност над Силистра утре вечерта, информира ръководителката на обсерваторията Марлена Любенова.

Деца от клуба по астрономия към ученическата обсерватория в Силистра и техните родители ще направят оценка на светлинната замърсеност над Силистра утре вечерта, информира ръководителката на обсерваторията Марлена Любенова… Оценяването ставало чрез броене на звездите в съзвездието Орион. „То се състои от 7 ярки звезди, които след залез слънце веднага стават видими на небосвода“, обясни Любенова. Замърсеността се оценявала по възходяща скала от 1 до 8. Според специалисти светлинната замърсеност представлявала прекомерна осветеност, която пречела на съня на хората, на популацията на някои животински видове и консумирала огромна природна енергия, нарушаваща баланса в околната среда.
„С тази инициатива младите астрономи се присъединяват към световната инициатива „Часът на планетата Земя”, каза още Марлена Любенова. Тя припомни и отвореното писмо до кметовете на общини те у нас, изпратено от Асоциацията на еколозите. В него те зоват: „На 28 март в 20:30 часа хора от цял свят ще демонстрират загрижеността си към бъдещето на планетата, като направят нещо съвсем простичко, но изключително забележимо – те ще загасят осветлението в домовете си или на административните и обществени сгради за един час. Присъединете се към инициативата „Часът на Земята” и участвайте, като на 28 март в 20:30 часа за 1 час изключете осветлението във вашите домове, офиси и сгради“.
„Да покажем, че не сме безразлични и да участваме в тази инициатива“, призова своите съграждани и Марлена Любенова.