Издирваният за взрива във Варна е сред загиналите

Идентифицираха телата след взрива във Варна. Издирваният за експлозията Веселин Димитров е сред загиналите, стана ясно по време на брифинг на окръжния прокурор Красимир Конов. Според прокуратурата има данни, че преди тежкия инцидент в блок 302 във варненския квартал „Владиславово“ мъжът е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан бутан. 

„Самоличността на жертвите при пожара в жилищен блок във Варна е идентифицирана“, заяви окръжният прокурор на града Красимир Конов. „Разполагаме с доказателства, които могат да бъдат счетени като косвени и касаят самоличността на жертвите. Изчакваме заключението на ДНК експертизата“, обясни той.

По думите му, жертвите са открити в два съседни апартамента, във всеки по едно тяло. Окръжният прокурор каза още, че телата са на издирвания Веселин Димитров и неговата съседка. Двата апартамента са напълно унищожени – срутени са преградните стени.

„Едното тяло действително е на Димитров, а другото на 53-годишната му съседка. В момента се извършва ДНК-експертизата, която категорично да го потвърди. Утре вече ще имаме предварителни данни от нея. Също така се извършва пожаро-техническа експертиза.“, допълни Красимир Конов. 

„Експлозията е обемна, която е характерна при наличие на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив бившият полицай Веселин Димитров е закупил 30 литра бензин и газ пропан бутан около 11 литра“, каза още окръжният прокурор. „Разполагаме с доказателства, че преди взрива той е местил мебели в жилището, така той е увеличил силата на ударната вълна

Огледите продължава вече 4-ти ден, като в тях взимат участие специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е комплексна експертиза. Според специалистите към момента няма данни за използване на взривно вещество за предизвикване на експлозията“, обясни Конов.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.