Изложбата „Поканата – памет и спомен“ получи… покана за международен форум

Най-близките хора на Йордан – родителите Мария и Тодор Георгиеви не скриха вълнението си по време на изложбата

С уникалната изложба „Поканата – памет и спомен“, представена в сряда в Художествената галерия силистренският журналист и общественик Йордан Георгиев отпразнува 60-годишнината си.

Над 350 покани от над 100 организации, институции и личности, събирани в продължение на години в областната администрация на Силистренска галерия, са обособени в оригинална експозиция с подкрепата на секретаря на Филателно дружество „Димитър Дончев“ Христо Христов. Още по време на откриването изложбата получи най-новия си екземпляр – покана за участие в Шестия международен форум „Българско наследство“ в края на август в Балчик.

Колекцията за изложбата, с която Йордан Георгиев отбелязва и шестдесетия си рожден ден, е събирана от него близо седем години и е допълнена с комплект сватбени покани от четири десетилетия на Калина Михайлова – учител, общественик и фолклорист от тутраканското село Шуменци. Сбирката е и една хронология на традиционни събития, които вече не са в историята на обществено-културния живот на Крайдунавска Добруджа.

Над 350 покани за събития от живота на Силистренска област показва изложбата, вече поканена в международна експозиция

Проявата бе уважена от представители на всички държавни, общински, неправителствени, културни и други много институции в Силистренско. Залата на Художествената галерия се оказа тясна за много творци – художници, писатели и журналисти, приятели и колеги на инициатора, някои от които и автори на самите покани. Сред многобройните подаръци Данчо получи и специален екслибрис от художника Росен Лебедов. Над 300 бяха поздравленията във „Фейсбук“ от Силистра, страната и три континента.

„Инициатор съм на тази изложба в знак на уважение към институции – организатори на събития от всякакъв характер, и към личности – най-често автори на художествени произведения в някоя от творческите сфери. Защото са спазили традицията на хартиен носител, оставящ следа, драсната във времето, да произведат естетически издържана покана, предизвикваща интерес към съответната публична изява“, сподели авторът на изложбата Йордан Георгиев.

„Важно е през годините да си срещал добри хора, които са ти били полезни, а ти на тях – благодарен за помощта да оцелееш в труден момент или да развиеш и надградиш дадените ти от природата качества. Необходимо е също да съхраниш в паметта на вечността най-съкровените си житейски моменти, за да ги споменаваш винаги, когато е необходимо. Така ще имаш под ръка набор от възможности да подчертаваш истинската си човечност“, е жизненото кредо на Данчо.