Изложба за Фаберже откриха в Регионалната библиотека

/ Дори и на снимка уникалните шедьоври на Петер Фаберже впечатляват с непостижимото майсторство на изработка
Дори и на снимка уникалните шедьоври на Петер Фаберже впечатляват с непостижимото майсторство на изработка

Фотодокументална изложба „Изкуството на бижутата” беше открита във фоайето на втория етаж в Регионалната библиотека в Силистра. Повод е 170-годишнината от рождението на ювелира Петер Фаберже /1846 – 1920/, на когото тя е посветена. Показани са множество снимки и книги за дейността му, направила го един от най-прочутите бижутери на всички времена.

Обособени са също раздели за златните съкровища в България и за находищата на кристали, скъпоценни камъни и благородни метали в Русия, Грузия, Колумбия. Изтъкнати са начините за добиването, обработката и превръщането им в уникати, накити, сувенири и изобщо в завладяващи произведения на изкуството.

Припомнени са и основните факти от битието на Фаберже, роден в Русия, живял там и в други държави и станал известен благодарение на таланта си да изработва изящни предмети от злато, сребро, топаз, лазурит. През 1885 г. император Александър Трети му поръчва да направи едно декоративно великденско яйце и така се отваря нова страница в кариерата му, помогнала му да се прочуе като ювелира на коронованите особи. Най-ефектни са именно яйцата му, постепенно станали около 54 на брой, от които днес са запазени 45, съхранени в частни колекции или в най-престижните галерии по света. Сред тях има и такива с миниатюри на сибирски влакове, крайцери, часовници и какви ли не още изображения, които могат да произлязат само изпод ръката на голям майстор като него.

Уви, Октомврийската революция през 1917 г. прогонва Фаберже от Русия и той изкарва в изгнание последните няколко години от живота си. Умира в Швейцария, но е погребан във френския град Кан, споделиха от библиотеката по повод изложбата, запланувана да продължи до края на месеца.