Изложба за Яворов откриха в Регионалната библиотека

Фотодокументална изложба за Пейо Крачолов Яворов /1878 – 1914/ беше открита във фоайето на втория етаж в Регионалната библиотека в Силистра. Показани са множество книги, албуми и снимки, подбрани от нейния фонд и посветени на 140-годишнината от рождението на поета.

Яворов е един от родоначалниците на символизма у нас и част от известния литературен кръг „Мисъл”, в който членуват още д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков и П. Ю. Тодоров. Автор е на „Калиопа”, „Две хубави очи”, „Арменци” и много други незабравими поеми и стихотворения, отдавна влезли в родната класика. Проявява се и като драматург, написвайки пиесите „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари”, поставяни и до днес на театралните сцени в България. Също като Ботев той съчетава писането с революционната дейност, отдавайки сили и средства за освобождението от турско робство на Македония и Одринска Тракия. Влиза в редиците на ВМРО, става четник на Яне Сандански, а после и близък сподвижник на Гоце Делчев, за когото през 1904 г. написва биографична книга. От този период е и книгата му „Хайдушки копнения”, съдържаща негови мемоарни и есеистични творби. По време на Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение и оглавява партизанска чета №15, за което е награден с кръста „За храброст“.

Успява да посети и редица западноевропейски градове начело с Нанси, Женева, Виена и Париж, където се запознава с най-новите тенденции в изкуството и литературата им. Има драматична любов с двете си музи и жени Мина и Лора, първата от които умира от туберкулоза, а втората се самоубива. Не можейки да я прежали, малко след нейната кончина той също слага край на живота си, отивайки си от този свят само на 36 години.

Освен чрез безценното си творчество, Яворов е увековечен и с музеите на родната си къща в Чирпан и на тази по улица „Г. С. Раковски” в София, където е живял и творил. За него има и много книги, написани от видни наши критици и историци, припомниха от библиотеката по повод изложбата, запланувана да продължи до края на месеца.

9 thoughts on “Изложба за Яворов откриха в Регионалната библиотека

 1. Прочетете „Романът на Яворов“.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. ЧЕЛИ ЛИ СТЕ „РОМАНЪТ НА ЯВОРОВ“.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Прочетете „Романът на Яворов“.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. А Вие чели ли сте “ Подир сенките на облаците“ от Яворов

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Мина Юрданова Тодорова не е била омъжена за Яворов,но го обичала. На нея Яворов посвещава част от най-хубавите си стихове. По-голямата част от другите с интимна тематика са посветени на Лора. Не може да се твърди,че Дора му е била безразлична,но до тук.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. За Дора-съпругата на Михаил Кремен ли става въпрос.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

   1. Май беше преди половин век,когато четох книгата на Михаил Кремен „Романът на Яворов“.Отлично четиво.
    А спомняте ли си от нея онова “ Пет-ко-ри-та -до- ре-ка-та“.
    Бях накарал двама мои приятели да поспорят какво са прочели,когато им дадох листче с това изречение, в което думите са разделени на срички.
    Единият беше прочел,че Петко рита, а другият Пет корита.
    Позабавлявахме се ,както това са правили в една семейна среща Яворови/ Лора и Пейо/ и Кремен / Дора и Михаил/ . пак по тоя повод.

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Ех тия Яворови “ На нивата“,“Градушка“,..
  Обичам го.
  Велик е.
  Както и Димчо Дебелянов.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

  1. Да. Големи са и двамата.
   Жалко за тях.Рано са си отишли.
   Вероятно щяха да оставят още шедьоври в литературната ни съкровищница.
   И не само тяхната съдба е такава.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

Comments are closed.