Изтребват 17 000 свине в Попина, хвана ги африканската чума

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ констатира ново огнище на Африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриална ферма в село Попина. Положителните проби бяха лабораторно потвърдени днес, 30 юли, от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

В Попина са създадени зони на рестрикция /3 км предпазна и 10 км надзорна зони/. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

1 thought on “Изтребват 17 000 свине в Попина, хвана ги африканската чума

  1. Чумата е във управляващите шайки!

    Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.