Илияна Йотова: Българската позиция за Сирия трябва да е – мир, мир, мир

Безспорно най-голямата тема в момента е сигурността не само на Европа, не само на България, а на целия свят, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Силистра в отговор на журналистически въпрос.

„Естествено, че с голяма тревога следим онова, което става около конфликта в Сирия – много се надявам през следващите дни разумът да надделее“, заяви Йотова. Тя изрази увереност, че след Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък „ние ще бъдем свидетели на една разгърната и убедителна позиция на българската държава“. Йотова смята, че българската позиция може да се изрази с три думи: мир, мир и мир.

„На масата на преговорите с участието на ООН, на Съвета за сигурност, на Европейския съюз, на всички заинтересовани страни“, каза Йотова. Тя не скри тревогата си, че „към днешна дата няма светлинка в тунела“, но добави, че въпреки всичко е оптимист, че този разговор ще се състои с конкретния резултат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Силистренско и в понеделник гостува на учениците от Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“ в Силистра.

«Искаме да останем и да работим тук, в България. Но как да създадем семейство и да се грижим за него със заплата от 500 лв.?“ С тези въпроси се обърнаха към вицепрезидента абитуриенти гимназията. Илияна Йотова посочи, че е необходима волята на държавата, която да създаде конкретни политики за по-слабо развитите региони, за да бъдат задържани младите хора в тях. «Необходимо е целево финансиране за тези региони“, убедена е вицепрезидентът.

«Имаме 4-5 града, в които се съсредоточи голяма част от населението в България. В същото време много места с потенциал за развитие обезлюдяха“, посочи тя. Липсва визия за страната ни през следващите години, отбеляза вицепрезидентът.

„Визитната картичка на нашата гимназия е проектната дейност“, отбеляза Дочка Милушева – директор на ПГСУАУ «Атанас Буров“, която представи пред вицепрезидента конкретните проблеми, пред които е изправено училището. Основните са остарялото техническо оборудване и липсата от години на физкултурен салон. Професионалната гимназия с 55-годишна история е едно от най-престижните учебни заведения в Силистра. Възпитаниците й завоюват челни позиции на различни олимпиади, конкурси и състезания.

Според Йотова твърде голям лукс е да продължим така наречената образователна политика на дуалното обучение само като пилотни проекти. Това трябва да стане част от образователната система на България и затова трябва да се промени законът, смята Илияна Йотова. „Зная опита на други страни в Европа, в които средното образование е много сериозно обвързано с икономиката на дадените региони – не става въпрос само за националната икономика, а преди всичко регионалната, защото това е един от сигурните начини, по които може да се спре обезлюдяването, демографския срив в много части на страната“, заяви вицепрезидентът.

След разговора с учениците вицепрезидентът Илияна Йотова посети Регионалния исторически музея в Силистра, експонатите в който представи проф. Георги Атанасов. Разгледана бе и Римската гробница със стенописи от средата на 4-ти век.