; „Имане” на 2000 години подари НАП на Историческия музей в Силистра | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

„Имане” на 2000 години подари НАП на Историческия музей в Силистра

 

Освен монетите сред дарението са и много бронзови фибули, ювелирни инструменти и части от дрехи на обитавалите Силистренско жители преди 2000 години

Освен монетите сред дарението са и много бронзови фибули, ювелирни инструменти и части от дрехи на обитавалите Силистренско жители преди 2000 години

Около 600 антични монети и други културни ценности предостави НАП Варна на Регионалния историческия музей в Силистра в края на декември, съобщи пресцентърът на данъчното. Ценните антики са отнети от Окръжен съд Силистра в полза на държавата. Колекцията на музея ще се разнообрази с бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са римска бронзова монета на император Траян /98-117 г./, римски бронзови монети от 3-4 век и медни византийски монети от 6 век.

Освен монетите, от отдел „Държавни вземания“ при НАП Варна са предоставили на музея бронзови стрели от 4-3 век пр. Хр., бронзови фибули със следи от посребряване, изработени през 2-4 век. Фондът на музея се обогати и с ювелирни инструменти от 4-3 век пр. Хр. и бронзови медицински инструменти от 2-5 век. Токи, висулки, начелници, бронзови маниста от 4-3 век пр. Хр. и още много други антики вече са в Силистра.

Културните ценности и помощния инвентар на иманярите бе арестуван от полицията през ноември 2015 г.Културните ценности и помощния инвентар на иманярите бе арестуван от полицията през ноември 2015 г.

Културните ценности и помощния инвентар на иманярите бе арестуван от полицията през ноември 2015 г.

В момента артефактите от древната история на Добруджа се почистват, класифицират и оценяват по историческа стойност, заяви директорът на Регионалния музей в Силистра Николай Тодоров.  Очаква се в следващите месеци силистренци да видят придобивката в специална изложба. Освен дарението от исторически ценности на музея са предоставени и два професионални металдетектори за бъдещата му работа при разкопки.

Голямото „имане” бе заловено през ноември 2015 г. в Главиница след предварителна оперативно-издирвателна работа. Бяха намерени и иззети 946 предмета с различни форми и размери, предимно антични монети. Впоследствие след обиски в домове на жители в главинишки села бяха задържани четирима иманяри, познати с битието си на органите на реда.

2 коментара по “„Имане” на 2000 години подари НАП на Историческия музей в Силистра”

 1. дочо каза:

  ЛЕК АВТОМОБИЛ С НОМЕР СС 9036 ЩЕЩЕ ДА МЕ ПРЕГАЗИ,СЛЕД КАТО ПРЕСИЧАХ НА ЗЕЛЕНО ПЕШ НА СТАРАТА АВТОГАРА

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  • Петранка каза:

   Дочо,ти май се поизпусна.
   Не ти ли замириса нещо.
   Какво е дяваш точно тук.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 1

Коментирайте

Правила за коментиране