Иманярите се разшетаха, втори арест за месеца отчете полицията

56-годишният Любен В. е привлечен като обвиняем и задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Силистра, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна. Това станало след като на 21 януари в дома му в град Главиница при полицейска акция са намерени археологически обекти – монети, които не са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство. При претърсването в дома му са намерени и два металотърсача, за които е знаел, че са предназначени за търсене на археологически обекти.

Любен В. е осъждан за иманярство през 2015 г. За същото престъпление към момента срещу него се води друго производство в Окръжната прокуратура в Силистра, извършено в изпитателния срок на влязла в сила присъда. Предстои да бъде внесено искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“, което ще се случи след преценка на събраните доказателства от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра. Действията по разследването на иманярската дейност на обвиняемия продължават под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра.

Това е вторият арест на „нумизмат“ след като на 10 януари 34-годишен мъж е задържан, след като бил установен с археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Тогава при проверка у него намерили 5 старинни монети.

Иначе, най-големият удар по иманярската мафия бе в края на 2015 г., когато при специализирана полицейска операция пак в Главиница бяха открити 946 исторически артефакти. При обиска полицията се натъкна и на професионални инструменти и компютърна техника, а в ареста влязоха четирима души.