Имунизационният календар в България е почти като в западните държави

Българският имунизационен календар няма съществени разлики с имунизационните календари на големите западни държави, смята главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев, който в Силистра направи презентация на тема „Ваксини и имунизации – ефективният начин да предпазим децата от заразни заболявания и техните усложнения“. „Българският имунизационен календар е много добър, защото през последните 10 години държавата успя да „вкара“ всички препарати, които се ползват в света и има минимални разлики между имунизационните календари на България и големите западни страни“, заяви д-р Кунчев.

Той каза, че се търсят възможности за решаване на въпроса за въвеждане на система за реимбурсация на грипната ваксина за възрастни. Обсъжда се и въвеждането на варицелна ваксина. Въпреки, че болестта протича леко, заболеваемостта е висока – през миналата година са регистрирани 25007 случая. Според д-р Ангел Кунчев поддържането на висок имунизационен обхват е постоянна задача. Но са оформени две групи, при които има проблеми за имунизационния календар. Първата група са роми заради миграция, работа в чужбина и липса на здравни осигуровки при голяма част от семействата. Друга група са антиваксинално настроени родители и техни организации.

Д-р Ангел Кунчев заяви, че при над 2 200 000 имунизации и реимунизации годишно в България през миналата година са получени само 61 официални сигнали за нежелани реакции.