Институт за изучаване на богомилството създадоха в Силистра

Институт за изучаване на богомилството и българската история „Линъс Брокит“ е създаден в Силистра. Това съобщи ръководителят на института Петко Добрев – специалист по история и география, автор на няколко книги и бивш областен управител на Силистра.

Институтът е частна неправителствена организация. Учреден е през миналата година като Център за изучаване на богомилството и българската история с приоритет на българските исторически и фолклорни извори. Носи името на Линъс Брокит – американски историк, направил едно от най-ранните и най-добри изследвания на богомилството, каза Петко Добрев. Съучредител на института е Снежанка Генчева – специалист по българска филология, автор на изследвания.

С местни изследователи и научни работници Институтът проведе първата си научна конференция „Съвременната българска историческа наука и българските извори за българската история“.

Петко Добрев и Снежана Генчева представиха свои доклади, съответно „Кирил Философф от Кападокия – забравеният автор на кирилицата“ и „Български народни песни с мотив „Девойка спасява Малта“. Бе представена разработката на доц. д.ф.н. Тодорка Георгиева „Първата война на Симеон в ръкопис 805 от сбирката на Троицко-Сергиева лавра“ и на етнолога д-р Йордан Касабов – „Езикът на символите, зададен в българската душевност“.