Интеризложба, историческа лекция и „Бай Ганьо“ са в Европейските дни на наследството

Готова е програмата за традиционните Европейски дни на наследството, които предшестват Празничните дни на Силистра.

Първите две събития ще се проведат на 2 септември от 17,00 ч. и половин час по-късно в Художествената галерия. Първо в една от залите на галерията ще бъде открита изложбата на творби от творческия лагер-пленер по проекта „Развитие на общия туризъм и възстановяване на културното наследство“ с участието на художници от Силистра, София и Румъния.

От 17,30 ч. в зала 13 на галерията ще се проведе поредната Академична среща, дело на община Силистра и Регионалния исторически музей. В тематичната проява „В името на святото дело” зам.-ректорът на Великотърновския университет проф. д.и.н. Милко Палангурски ще говори за историческото значение на Съединението на България на 6.09.1885 г. и на Крайовската спогодба от 7.09.1940 г. за присъединяването на Южна Добруджа към България.

През целия месец Регионалната библиотека ще предлага на посетителите си две изложби. На първия етаж ще бъде експонирана изложбата „Да съживиш българската история със замаха на четката”. Библиотечни постери ще отразят творчеството на художника Васил Горанов. На втория етаж в храма на книгата ще бъде подредена изложбата „Българската вселена на Хайтов”. С материали от богатия фонд на библиотеката ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов.

На 5 септември 11,00 ч. при втория шадраван в Дунавския парк концерт за гражданите и гостите на Силистра ще изнесе Градският духов оркестър.

Навръх националния празник 6 септември – Съединението на България от 19,00 ч. в Драматично-кукления театър ще е премиерата на постановката „Бай Ганьо“. Класическата комедия е по мотиви на Алеко Константинов, а сценичната адаптация, режисура, идея за сценография и музикална картина са на Орлин Дяков.