Искра подпалва фитила на недоволството на тютюнопроизводителите

„Репетиция“ за протестни действия проведоха днес в село Искра 60 семейства – тютюнопроизводители от Ситово, Главиница, Тутракан и Дулово, които имат да получават над 900 000 лв. за предаден миналата година тютюн.

Длъжникът – „Булгартабак“ Плевен, ги мотае от 8 месеца, като последната обявена за разплащането дата била 24 май. И миналата година имало забавяне, но само от 2-3 месеца, заявиха тютюнопроизводителите.

От 10 000 до 40 000 лева имат да вземат семействата за тютюна си, пари с които трябва да погасяват кредити, да плащат осигуровки, да се грижат за болни и деца в семействата си. На тези доходи разчитат и за да отгледат тазгодишната нова реколта тютюн, но нямат пари за торове и препарати, а растенията вече боледуват и трябват спешни мерки за лечението им.

Днес на мегдана в Искра се събраха представители на всяко семейство, подкрепени от общинските кметове на Ситово и Главиница. Символично бе запален сноп тютюн, за да изгори проблемът и хората да продължат нормалния ритъм на живота си. Потърпевшите дадоха една седмица срок на фирмата да изчисти задълженията си. В противен случай ще предприемат протестни действия. Какви ще са те, ще стане ясно другата седмица.

Трудолюбивите и търпеливи земеделци от региона вече пробвали да сменят отглежданите култури. Отглеждали чубрица, тикви за семе, слънчоглед и др., но прокопсия нямало. И досега имат залежали тонове чубрица от миналата година…