Историкът Станка Георгиева подреди датите от живота си в нова книга

Kniga StankaИсторикът доцент д-р Станка Георгиева зарадва читателите с най-новата си книга, излязла току-що като продукт на издателство „РИТТ”. Тя е озаглавена „Дневник с обратни дати – спомени, интервюта, изследвания, есета, отзиви, библиография” и съдържа именно такива материали, възлезли на респектиращия обем от 292 страници.

Доста от тях първо са били публикувани в периодичния печат, на който авторката от дълги години е редовен сътрудник. Сега ги е събрала в едно, прилагайки към тях съответния снимков материал и посвещавайки ги на рода си, произхождащ от Своге, Софийско. После родителите й заживяват в Каспичан, Шуменско, където тя се ражда и където изкарва ученическите си години, след което се преселва в Силистра.

Както сама споделя в уводните си думи, е завършила ръкописа си още през 2009 г., но поради финансови затруднения не успява да го отпечата тогава. През 2012 г. прави някои незначителни поправки и добавки към основния текст, който най-сетне видя бял свят под формата на тази й книга. Уточнява, че тя е своеобразно продължение на нейните спомени за ранното й детство, озаглавени „Моят свят” и появили се през 2005 г.

Колкото до самото съдържание, то завладява със своята всеобхватност, отразявайки всичко най-важно от живота. Освен нещата, свързани с горепосочените теми, има и множество очерци за изявени личности: творци, учени, общественици. Изтъкната е и дейността на някогашния Институт за подготовка на прогимназиални учители в града ни /днес Филиал на Русенския университет/, в който Георгиева беше преподавател. Тя е и един от неговите основатели, работейки дълго време за утвърждаването му и обнародвайки редица научни трудове по история, каквато е специалността й.

Същевременно се увличаше по художественото писане, на което, щом се пенсионира, се отдаде изцяло, ставайки член на Литературното сдружение „Реката и приятели”. Впечатлява и библиографията й, включваща общо 25 книги, които е издала, плюс безбройните й публикации в периодичния печат и в различните антологии и алманаси. Коректор на настоящата е един от бившите й колеги във Филиала – изявеният езиковед и специалист по синтаксис и морфология проф. Иван Недев. Тя е отлично оформена и полиграфически, излизайки в навечерието на рождения ден на авторката, който е на 22 ноември. Честито!