; Историческият музей приюти малките приключенци на Силистра | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Историческият музей приюти малките приключенци на Силистра

Над 300 силистренски деца от 8 до 18 години и връстниците им от страната и чужбина, гостуващи през лятото при бабите и дядовците в Силистра са се записали в петото издание на общинската инициатива Летни клубове по интереси.

Организатор на свободното време на децата е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните с председател зам.кмета Денка Михайлова. Заниманията се провеждат през ваканционните месеци – от 19 юни до 31 август, по два пъти седмично по обявен график. По традиция лятната програма завършва с тържество, на което участниците да покажат наученото и сътвореното през лятото.

Тази година освен спортните клубове по плуване, тенис и ветроходство, момичетата и момчетата осмислят лятната си ваканция и в клубовете по приложно изкуство, хип-хоп танци, народни хора и обичаи, пеене и „Млад скаут“.

Най-много участници има в клубовете «Театър и приключения» и «Изгряваща звезда» с ръководител педагога Лилия Маркова. Със сътрудничеството на Регионалния исторически музей около 50 деца вече участват в интересната програма, съставена от музейните уредници. В модула „Индиана Джоунс” децата ще търсят, откриват и реставрират в пределите на музея и археологическите разкопки артефакти, които ще им разкриват живота на хората и силистренските потайности.

Стартът бе даден тази седмица в Етнографския музей с участието на децата от клуб „Театър и приключения”, „Изгряваща звезда” и възпитаници на музиканта Велико Димитров, които усвояват техниката на народните духови инструменти. В хладните зали на музея главният му уредник Маргаритка Миланова запозна гостите си с актуалната изложба за добруджанските сватбени традиции. Разказа на децата непознати страници от живота на хората от региона. Малките приключенци участваха в издирвателна игра с викторина за откриването на скрито в музея „съкровище” – уникален минерал със златна нишка, циркон и други ценни метали.

Инициативите в музея продължават и в понеделник, когато в базата му от 10,00 ч. уредникът Вера Милева ще проведе поредната занимателна среща „История в куфар – пътешествие из ежедневието на дедите ни”.

Коментирайте

Правила за коментиране