И римският император Септимий Север се „включи” в протеста на музейните работници

Arheologiceski (7)Подписка в подкрепа на протестиращите специалисти от библиотеките, музеите и галериите започна в Силистра. Тя ще продължи до петък и ще бъде изпратена до Министерството на културата и до централата на КНСБ, съобщи Димитричка Пейкова – председател на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра.

Регионалният съвет разпространи и декларация в подкрепа на протестите на работещите в културните институции. Настоява се да бъдат увеличени средствата за опазване на културното наследство, да се повиши и уеднакви единният разходен стандарт на музеите и галериите с регионален характер, да се увеличи издръжката на библиотеките и да се предвидят средства за „управляваните” открити площи и сгради.

Настоява се още да бъдат увеличени и трудовите възнаграждения с 50%. Същите искания поставят в своя декларация и протестиращите синдикални членове от Регионалната библиотека „Партений Павлович”, Градската художествена галерия, Регионалния исторически музей и работещите в Природонаучния музей в резервата „Сребърна”. Музейните специалисти в Тутракан подкрепят протестните действия, но не вземат участие в тях.

Декларация в подкрепа на протестиращите, адресирана до правителството и парламента, има и от организацията на КНСБ в силистренската фирма „Фазерлес”.

Иначе, протестният ден, обявен в цялата страна започна мирно и тихо, както подхожда на културните средища в Силистра. Всички служители бяха по работните си места и само виолетовите лентички показваха кой е член на синдиката.

В Археологическия музей към символичния протест се „включиха” дори част от експонатите. Римският император Септимий Север и съгражданката му Пудицития надянаха протестните плакати и застанаха твърдо зад исканията на хората, които се грижат за тях. В римската митология Пудицития е символ на скромност и целомъдрие. На силистренските служители на културата и изкуството им писна да изповядват тези качества и те заявиха, че са готови и на реални действия за защита на правата и достойнството си.

Etnografski (6)