Кайнарджа отбеляза 240 години от подписването на Кючук-Кайнарджанския договор

Бюст-паметник на фелдмаршал Пьотр Румянцев – един от най-великите военноначалници на Русия и участник във войната с Османскат


Бюст-паметник на фелдмаршал Пьотр Румянцев – един от най-великите военноначалници на Русия и участник във войната с Османската империя, бе открит /На снимката/ в силистренското село Кайнарджа. Той е част от туристически посетителски център-музей и изградения историко-мемориален комплекс около Кючук-Кайнарджанската чешма край същото село.
С откриването на паметника на руския военноначалник и туристически посетителски център-музей жителите на Кайнарджа отбелязаха 240-годишнината от подписването на Кючук-Кайнарджанския мирен договор между Русия и Османската империя. Събитието бе уважено от генералния консул на Русия в Русе Владимир Климанов, а водосвет отслужиха свещеници от Доростолската епархия. Организатор на събитието е местната община в ли;цето на кмета Любен Сивев и председателя на тамошния Общинския съвет Ивайло Петков, а специални гости бяха народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов, областният управител Насуф Насуф, заместник областният управител Вяра Емилова, кметът на община Алфатар Йорданка Узунска и др.
В туристическия посетителски център се съхраняват исторически и етнографски материали, някои от които дарени от Русия. Паметникът на фелдмаршал Пьотр Румянцев е дело на силистренския скулптор Йордан Колев и ще е част от бъдеща Алея на пълководците. Преди 6 години там бе открит паметник на руската императрица Екатерина Велика, а в бъдеще в комплекса ще бъдат добавени монументи на адмирал Григорий Спиридов и на генералисимус Александър Суворов.

***

Чешмата край с. Кайнарджа, край която през 1774 година е подписан Кючюк-Кайнарджанския договор
Чешмата край с. Кайнарджа, край която през 1774 година е подписан Кючюк-Кайнарджанския договор

Мирният договор от Кючук-Кайнарджа е подписан на 21 юли, 1774 г., между Русия и Османската империя след Руско-турската война от 1768–1774 г.
Този договор е сключен в края на петата поредна Руско-турска война, предприета от руската императрица Екатерина II срещу султан Мустафа III. Споразумението е подписано в село Кючук Кайнарджа, днес Кайнарджа, Силистренско.
Договорът отстъпва Керч и няколко други черноморски пристанища на Кримския полуостров на Русия и обявява останалата част от Кримското ханство за независимо. Позволено е на руски търговски кораби да плават в турски води. Молдова и Влашко са възстановени под сюзеренната власт на султана, но Русия придобива правото си на намесване във Високата порта /съдът на султана/ от името на тези две княжества. Освен това, Русия придобива определени права върху Представителството от името на гръцките православни поданици на султана.
В отделен договор (1775 г.) Турция отстъпва Буковина на Австрия. Договорът от Кючук-Кайнарджа улеснява анексията на Крим от Русия (1783 г.) и лежи в основата на по-късните претенции на Русия като защитник на християните и християнството в Османската империя. Договорът е признак за надмощието на Русия над Турция и също така изостря силно Източния въпрос.