; Калейдоскоп от събития и личности показаха филателистите за 70-годишнината на дружеството | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Калейдоскоп от събития и личности показаха филателистите за 70-годишнината на дружеството

Филателното дружество „Димитър Дончев” в Силистра стана на 70 години и по този повод уреди юбилейна изложба. 24-тата изложба на дружеството бе открита във фоайето на бившия театър със съдействието на Общинския съвет и Общината, влезли в ролята на нейни съорганизатори.

Показани са няколко богати колекции на 22-ма членове на дружеството с пощенски пликове, марки и картички плюс календарчета и архивни снимки. Обособен е и специален раздел за освобождението ни от румънско робство и възвръщането ни към пределите на България през октомври 1940 г. Изтъкнати са националните ни светини, включително крепости, църкви, манастири и други подобни обекти. Отредено е място за най-великите ни личности: владетели, пълководци, възрожденци, революционери. Има също колекции за спорта, за различните видове изкуства и за природните ни забележителности начело с резервата „Сребърна”. Получил се е един пъстър калейдоскоп, чудесно оформен чрез големи остъклени пана, върху които са поставени експонатите.

На 1 юли 1947 г. 17 ентусиасти от Силистра учредяват първото в Крайдунавска Добруджа филателно дружество. Именуват го Българско марколюбителско дружество „Сантим” и избират за членове на ръководството му Борис Манчев /председател/, Христо Чичоваров /подпредседател/ и Георги Карапанайотов /секретар/. Приемат му Устав, създават му и архив с много документи, които се пазят до днес.

По-късно дружеството се преименува на «Димитър Дончев», започвайки да развива активна дейност. Организира кръжоци в учебните заведения, прави изложби, участва в престижни филателни конкурси, на които се сдобива с високи отличия и награди. Като най-деен радетел на филателното дело се изявява сегашният му секретар Христо Христов, беше припомнено по време на откриването, уважено от много ценители. Дойдоха и официални лица, оставайки възхитени от изложбата, запланувана да продължи до 12 октомври.

Зам.областният управител Стоян Бонев поздрави филателистите от името на областната администрация и от името на Съюза на филателистите в България /СФБ/ предаде изпратения от неговия председател Спас Панчев златен медал на секретаря на дружеството Христо Христов.

Зам.кметът Денка Михайлова отправи поздрав от общината и награди шестима души със златна значка, също дело на СФБ. Зам.председателят на Общинския съвет Орлин Николов огласи послание от местния законодателен орган и връчи сребърни значки на четирима филателисти, някои от които работят в чужбина.

Всички присъстващи получиха по екземпляр от специалния каталог, издаден за изложбата, и пощенски пликове, посветени на юбилея, както и във връзка със 130-годишнината от Бунта на русофилите в Силистра 1887 г. с лика на неговия ръководител капитан Христо Кръстев.

Силистра е градът с най-много първи места – 13 в национални младежки филателни конкурси. В момента в дружеството членуват 25 филателисти от 15 до 75 години. Сред уникалните експонати на дружеството е делегатска карта на Георги Карапанайотов – секретар на филателното дружество, от 10-ия юбилеен конгрес на Съюза на българските филателисти, проведен на 4 февруари 1967 г., както и печат от специалното датно клеймо „1800 години Силистра“ от 11 октомври 1969 г.

Коментирайте

Правила за коментиране