Кандидат-кметове уважиха идеята на Александър Сабанов за толерантна предизборна кампания

Deklaracia (34)Седем от осемте кандидат-кметове на Силистра и две партии, издигащи само общински съветници за местните избори, подписаха вчера Декларацията за толерантна предизборна кампания. Липсващият от „комплекта” Димчо Кьосев от „Атака” обясни отсъствието си със служебни ангажименти, но допълни, че при първа възможност също ще я подпише.

Инициативата на кандидат-кмета на коалиция „Гражданско единство” Александър Сабанов бе с идеята да се запази традицията, подета от бившия кмет Иво Андонов в предстоящите дни до изборите местните кандидати за власт да проведат „чиста” и прозрачна кампания, без „удари под кръста”. Макар, че нямаше допълнения или поправки към текста отпреди 4 години, някои от присъстващите заявиха, че ще „денонсират” подписа си под декларацията, при нарушение на точка от нея. Една от партиите обвини друга в масово лепене на плакати по автобусните спирки. До късния следобед днес, четвъртият ден от старта, в Общинската избирателна комисия не бе постъпила нито една жалба или сигнал за нарушаване на предизборните правила. Това само по себе си е положителен рекорд за Силистра, коментираха местни специалисти по избирателно право.

Моралния акт на съперниците бе осъществен в зала 13 на Художествената галерия, един от символите на силистренската култура, който се нуждае от подкрепата на местната власт за основен ремонт.

 

Декларация за толерантна предизборна кампания – Местни избори 2015 г.

 

Днес, 28.09.2015 г., в град Силистра, ние, кандидатите за кмет на община Силистра, единни в решението си да проведем честна и прозрачна предизборна кампания в полза на гражданите на общината, подписахме настоящата

 

Декларация за:

 

 1. Кампания без компромати, без преки нападки на личностна основа срещу кандидати и партии.
 2. Кампания без събиране на дарения под условие, „под масата” и без употреба на други методи за незаконно финансиране.
 3. Кампания без организация на „изборен туризъм” и докарване на гласоподаватели от друго място или от една в друга избирателна секция.
 4. Кампания без принуждаване на бизнес-сдружения, работодатели и други организации да контролират вота на своите служители.
 5. Кампания без незаконна реклама и агитация, в т.ч. в предизборния ден, със спазване на ограниченията за местата за разлепване на плакати и за съдържание на предизборните материали.
 6. Кампания без опити за купуване на гласове, без други форми на контролиран вот и без подтикване към престъпления по Наказателния кодекс, каквото е купуването и продаването на гласове.
 7. Кампания без натиск от страна на членовете на избирателните комисии и застъпниците към избирателите, в т.ч. проследяване на списъци на гласували или негласували.
 8. Кампания без заплахи, че „неправилно” гласувалите села, общности и граждани ще бъдат пренебрегнати след изборите.
 9. Кампания без използване на квалификации и политическо говорене, които подтикват към нарушаване на етническата или друг тип толерантност по време на изборите.

Нека кампанията да бъде сблъсък на идеи за развитието на община Силистра. Нека докажем, че Силистра е стар, аристократичен град, в който трудностите на прехода не са заличили духовното начало.

Deklaracia (30)

11 thoughts on “Кандидат-кметове уважиха идеята на Александър Сабанов за толерантна предизборна кампания

 1. странно….в декларацията….липсва името на незнайко….
  😉
  …явно незнайко ще управлява в „сянка“…
  От френското Eminence grise – Сиво преосвещенство.
  Популярно е да се смята, че фразата се отнася за кардинал Ришельо, но всъщност „сивият кардинал” е капуцинския монах Joseph François Leclerc du Tremblay. Той е бил дясната ръка на Ришельо, имал е силно влияние върху него, като при това е оставал в сянка. Отец Жозеф е носел сива мантия, за разлика от кардинала, който е носел алена.
  Днес изразът се използва за хора, които действат задкулисно и имат реално влияние върху формалното ръководство.

  Палец нагоре 3 Палец надолу 2

  1. Мисля,че днес беше подписана декларацията освен Сабанов още от вчера в къщи да си я е подписал.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 1

  2. Ти пак ли се появи,бе. Пак завоня.
   Мислех,че още четеш старогръцките легенди и митове, а то си се заловил нов костюм да си шиеш.
   Ние мислехме,че ще наденеш кметското огърлие, а ти си се готвел за задкулисен играч.
   Не се съмнявам,че ще окадиш с тамян пространството около себе си. Вони,братко. Вониш….

   Палец нагоре 1 Палец надолу 1

 2. Ха наздраве от мен,стига с тези кардинали с алени ,сиви ,сини и прочие мантии ,макар и хотели да имат!?.Имал съм вземане даване със всички основни играчи за кметове ако въобще могат да се квалифицират като играчи но установих ,че три четвърти от тях не помнят обещанията си!?.Голяма изненада Ви очаква господа и другари кандидати за Кмет на Силистра.

  Палец нагоре 4 Палец надолу 0

 3. Стамби, абе кога ще ви бъде концерта ?На 30 ли?
  Много ми се играе едвам се удържам да тропна едно хоро.в центъра!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 2

  1. Абе, ти не видиш май на какъв хал е твето момче.С това подпухнало шкембе хорце не тропва и не играй.Сто килца на гърбината си носи и какви са тия там въпроси. Нима не знаеш ти ,че трийсти е лош ден и последен от месеца,нали.Който в него нещо начинава , губи сили и без дъх остава.Умърлушен сред хората върви,обзет от тъжни мисли и предсказания едни …
   А слава иска днес момчето, но много тлъсто му е вратлето .В масти цялото се то тресе, зер изяло е не едно прасе. Очите му плувнали в дебелени, не виждат хорските злини . А усмивката там е купена аз зная и никого тя те ще омае.Но какво да прави-нали е татево синче ще играе ще не ще…
   Ех, Штампа,Штампа,що си мирно не седя,на сянка в хладната си одая.
   Сега вече огън петите ти пари ,че много са хорските шамари.
   Но ти виновен не си. Кмет да бъдеш- това не са твоите мечти . И Той ще сърба попарата стара що дробил е всякога без мяра.
   А “ приятелите “ ти нови , ти надянаха окови…

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 4. Много обичам кучешките борби и лаеници!.Четири основни кучета ще се лаят и борят и една не за изхвърляне кучка!?И накрая ще останат две много силни кучета или старото куче и кучката и старото куче ще подхвърли кокалче на кучката и ще грабне отново големия кокал,а другите ще си ближат ….! раните?.Това Ви казва Трифон Зарезан ,а той рядко греши!?.

  Палец нагоре 1 Палец надолу 0

  1. Трифончо,балотаж ще има. Той ще бъдуе между днешния кмет и Сабанов.

   Палец нагоре 1 Палец надолу 0

 5. Не така !??къде ми е коментара да не започнахте и Вие да се джавкате!?.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Хей кучета стражари стига сте следели интернет,стига сте дешифрирали кой кой е !?Мислите ли ,че Аз не знам че знаете кой съм знаете много добре но това да си остане между нас??.Пиша под псевдоними заради кучетата борци защото ако ме узнае кучка бабанка дупе да ми е яко,ей майтап няма голям борец ще се окаже!!!!.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.