Кметовете на Силистра и Ситово размениха подаръци за първите си бебета

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и щастливите родители на Марина и Деан

В тържествена и вълнуваща обстановка днес от Акушеро-гинекологичното отделение на силистренската болница бяха изписани първите родени бебета през 2020 г.

Както писахме, в третия ден на годината, на 3 януари в силистренската болница се родиха първите бебета на 2020 г. Само за около час – в 9,45 и в 10,50 ч. две двойки близнаци проплакаха и видяха белия свят.

Щастливите родители Соня и Велизар Маринови вече се радват в домашна обстановка на близнаците си Деан и Марина, родени първи за годината. Към село Искра потеглиха и момчетата Айкут и Айтач, първи рожби на Мелин и Айлин Махмуд.

Кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям поздрави и дари младото семейство от Искра

Пълна с роднини, представители на местната власт и журналисти бе вчера залата за изписване на първите за 2020 г. жители на Силистренска област, родени в областния град. Първо кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям, заместникът му Еда Самиева, която се оказа леля на новородените и много роднини посрещнаха малките братя. Главната сестра на отделението Борислава Борисова показа на младата майка първия урок по обличане на бебетата и даде напътствия на родителите.

Последваха традиционните подаръци от кметството и пожелания за здраве и успех на малчуганите. Кметът Сезгин Алиибрям връчи подарък и на силистренската родилка Соня Маринова. Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов върна жеста и също дари майката от Искра Мелин Махмуд. През 2019 г. в община Ситово са регистрирани 39 новородени деца. От тях най-много са с адрес в село Искра – 20. Второто по раждаемост село в общината е Любен – с 9 родени бебета миналата година. В Босна, Попина, Гарван и Нова Попина се радват на по един невръстен жител.

Старшата сестра на АГ-отделението показа на младите майки първите стъпки в обгрижването на бебетата

Благодарности за неуморния труд и положените грижи бяха отправени и към началниците на АГ-отделението и на Неонатологичното отделение, д-р Георги Костов и д-р Румяна Манева.

Последва втората церемония по изписване – на първите бебета на Силистра за 2020 г. Кметът на общината д-р Юлиян Найденов, заместникът му Мария Недялкова и роднините на младото семейство приеха от ръцете на старшата сестра своите малки чеда. Общинското ръководство предостави на родителите два ваучера от по 300 лв. за закупуване на необходимите консумативи за братчето и сестричето.

Д-р Георги Костов и д-р Румяна Манева получиха благодарностите на родителите и общинските ръководства за грижите за малките граждани

Спонтанно възникна идеята догодина двете двойки близнаци да бъдат събрани отново за първия си рожден ден.

През 2019 г. в трите АГ-отделения в Силистренско са родени 983 бебета. Най-много са новородените в Тутракан – 484, от които 13 двойки близнаци. С 28 повече от 2018 г. – 348, от които 4 двойки близнаци, са родените в силистренската болница. Увеличение регистрира и болницата в Дулово, където са родени 151 деца, с пет повече от 2018 г. Първото бебе там се родило рано сутринта на 2 януари, съобщи директорът на болницата д-р Константин Попов. То се оказа и първото родено бебе в Силистренско през 2020 г. На 2 януари се родило и първото бебе в Тутракан, но в късния следобед.