КНДР извърши нов ядрен опит

Северна Корея извърши успешен подземен ядрен опит, предаде Асошиейтед прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Северна Корея извърши успешен подземен ядрен опит, предаде Асошиейтед прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА… „Извършихме успешно нов ядрен опит на 25 май. Той е сред мерките, с които републиката укрепва способностите си за ядрено възпиране“, гласи съобщението на КЦТА. Президентът на Южна Корея И Мюн-бак свика извънредно заседание, предаде Ройтерс. Южнокорейската метеорологична служба засече труса от ядрения опит в 0 ч. и 54 мин. по Гринуич (3 ч. и 54 мин. българско време).
Извършеният тест е извел експлозивната сила и възможностите за контрол над ядреното устройство до ново ниво, съобщават медиите в комунистическата държава. Резултатите са помогнали за решаването на „възникналите научни и технически проблеми“, което е довело до „по-нататъшно увеличаване на силата на ядрените оръжия и постепенното развитие на ядрената технология“. Пхенян съобщи, че проведеният тест „силно е вдъхновил“ армията и народа.
Японското правителство създаде кризисен екип. Разузнаванията на Южна Корея и на САЩ внимателно следят обстановката след ядрения опит, извършен тази сутрин от Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира пресслужбата на президентската администрация в Сеул. Руското външно министерство „и другите съответни ведомства“ в страната проверяват информацията, тъй като „въпросът е много сериозен“, съобщи за ИТАР-ТАСС министерството на външните работи в Москва.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че извършените от КНДР подземен ядрен опит и ракетно изпитание създават сериозно безпокойство за всички страни, предаде Ройтерс. „Северна Корея открито и безразсъдно предизвиква международната общност. Нейното поведение повишава напрежението и подкопава стабилността в Североизточна Азия“, се посочва в изявление на Обама. Подобни провокации само ще задълбочат изолацията на Северна Корея, се казва още в изявлението.
По думите на американския президент, опасността, създавана от заплашителните действия на Пхенян, дават основание за ответни мерки от страна на международната общност.