КОГАТО КУЧЕТО НЕ УМЕЕ ДА ЛАЕ…

Ако сте забравили, уважаеми читатели, ще ви припомня как завършваше последният ми материал за нуждата от общинско радио и усилията ни то да бъде спасено – с констатацията, че инициирането на политически скандали при някои партии, между които ГЕРБ и „Атака”, отдавна е утвърдено като норма за привличане на общественото внимание.

Ако сте забравили, уважаеми читатели, ще ви припомня как завършваше последният ми материал за нуждата от общинско радио и усилията ни то да бъде спасено – с констатацията, че инициирането на политически скандали при някои партии, между които ГЕРБ и „Атака”, отдавна е утвърдено като норма за привличане на общественото внимание… Че е такта – така е, спор няма, само че не на всеки му отива такова обществено внимание. Защото за оня или за онези, които предпочитат да работят на тъмно, подобно внимание е противопоказано. Случаят с приватизацията на поликлиниката в Силистра го открои недвусмислено, случаят с общинското кабелно радио го потвърждава за сетен път. Защото новите ликвидатори не са помислили каква роля им отрежда безумното решение за закриване на радиоцентъра, не си дават сметка какъв авторитет им гради на територията не на общината, а на областта подобен акт на вандализъм и политическа безскрупулност, не усещат сякаш каква дебела и мътна  сянка хвърля подобно необмислено действие не толкова върху имената им – кой ли е чувал имената на вносителите на мъдрото предложение? – колкото върху политическите сили, чиито представители са в местното законодателно събрание. И главно – какъв отзвук ще има на изборите тази агресивност по отношение на единствената общинска медия, най-дългогодишната и най-авторитетната в областта. Защото ГЕРБ и „Атака” вече тясно са свързани с покушението върху малкото радио на обикновените хора, защото вече носят етикета „ликвидатори”, а отношението към ликвидаторите – някогашните и днешните – сред обществото е такова, че нищо чудно изборните резултати неприятно да изненадат онези, които вече се виждат във властови позиции в този край на България. Но така е, мъдрият български народ има няколко поговорки за случаи като този, едната от които гласи: Едно куче, като не знае да лае, само вкарва вълка в кошарата.
Е, не може да се каже, че кучето – в случая то може да е и от женски род – не знае да лае. Лае си то, дере се, та пушек се вдига – и по радио „Мелодия”, и в сайта „Паралел 44”, и къде ли не. Само дето не умее така да лае, че да пази себе си, ами с лая си настройва останалите кучета. И се получава така, че вместо да остави политическите партии в региона без трибуна за изборите, атаката срещу общинското радио консолидира формациите, втвърди позициите им, накара ги да почувстват ясно от коя страна на барикадата се намират. Свои позиции по случая изразиха и БСП, и НДСВ, и ПД Социалдемократи, да не говорим за общинското ръководство и ръководството на областта, кметовете и кметските наместници от Силистренска община, общинските администрации в Алфатар, Ситово,  Кайнарджа и къде ли не. Не говоря за събраните подписи, за обажданията в радиото, за всеобщата подкрепа на хората, които знаят, че общинското кабелно радио е тяхното радио, че „точката” е неделима част от живота им и всеки опит да бъдат лишени от нея е опит да бъдат ограбени и ощетени в правото им на информираност.
В интернетския сайт „Паралел 44” тече кална река от плювки на новодемократи по повод кампанията „Да спасим общинското радио”. Разбира се, нито един от изказващите се не се е подписал с името си – всички са аноними. Само дето главният оплювател си личи и без подпис. Госпожа Тодора се разпознава по пълното отсъствие на стил, по несвързаните абзаци, по изтърканите от често повтаряне аргументи, по капещата от редовете безсилна злоба, по лексикалната нищета, по маниера на говорене, ако щете. Тя ни обвинява в лъжа по всички пунктове на нашата защита, трупа небивалица върху небивалица, абсурд върху абсурд, опитва се да бъде язвителна, държи пренебрежителен тон. И това не било така, и онова било иначе, и рекламата ни била лоша, и по музиката не сме били капацитети. Само че в общинското кабелно радио работят и капацитети в областта на музиката, пък и общуваме с хора, които поназнайват това-онова в тая област, така че имаме и ние съмочувствие. Защото ако капацитет в областта на музиката се става в счетоводството на „Културен отдих и украса” или когато години продаваш билети в „Концертна дирекция”, тогава няма наистина по-голям капацитет от госпожата.
Оня ден слушах едно интервю, което нейна служителка в нейното радио направи с нея самата по повод нейното предложение за закриване на нашето радио. За пореден път госпожа Тодора заяви, че няма апетити нито към сградата, в която се помещаваме, нито към трите ни компютъра. Не каза нищо обаче за потока обяви, съобщения, търгове, наредби и прочие, и прочие, които ежедневно пристигат при нас от общината, от областта, от държавните институции и както обикновено се излъчват безплатно, и които биха й донесли хиляди и хиляди, ако идваха в радио „Мелодия”. Но не това е главното. Прави впечатление натрапчивото  повторение на „нейното интервю” от „нейната служителка” в „нейното радио”.
Ама чакайте: чие радио?
Да е създала нещо някога самата госпожа Тодора?
В малкия град тайни няма, а създаването на радио „Мелодия” открай време се свързва не с фирма „Тодора Цонева”, а с фирма „Бойкос” – разбирай Бойка Кръстева и Косьо Гешев. А как и по какъв начин една счетоводителка става собственик на радио, е наистина любопитна история. Може би ще се наложи да я разкажем един ден. Ще видим…
И се връщаме отново към началото, към кучето, което, като не умее да лае, само вкарва вълка в кошарата. Знаем, че политиката е мръсна работа. Наясно сме, че агресията е в наши дни един от пътищата за придвижване напред. Вижда се, че наглостта, арогантността, безскрупулността са форми на обществено утвърждаване. Но за да създаде мъдрият ни народ такава пословица, значи си има причина. Значи, че когато капката препълни чашата, същият този народ умее и да наказва. А до наказателния вот не е така далече, както се струва на някои. Пък има и други народни мъдрости на тоя свят. Една от тях гласи, че никога не е късно човек да стане за смях. И за подигравка – бихме добавили накрая.

ТАЗИ СТАТИЯ НА ВАЛЕНТИН ЧЕРНЕВ Е В ОТГОВОР НА МНОГОБРОЙНИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ НЕГО ОТ НАШИ ПОТРЕБИТЕЛИ ПОД ФОРМАТА НА КОМЕНТАРИ.

РЕДАКЦИЯТА НА PARALEL44 .INFO ОТНОВО НАПОМНЯ, ЧЕ Е ГОТОВА ДА ПУБЛИКУВА И ДРУГИ МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА.

11 thoughts on “КОГАТО КУЧЕТО НЕ УМЕЕ ДА ЛАЕ…

 1. Не видях нищо смислено в този отговор. Единствено разбрах че, позиция по случая са изразили компрометираните партии БСП, и НДСВ, и ПД Социалдемократи. Всички един дол дренки, сбирщина от национални предатели, лъжци и демагози. Пребоядисани партийни секретари от близкото минало…

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Доколкото си спомням, когато приватизираха общинстака поликлиника нито ГЕРБ, нито Атака се бяха родили, така че сравненията на г-н Чернев висят между небето и земята.
   И доколкото знам в коментираната докладна записка не се закрива радиоцентърът – .е. пак ще има радиоточка, по която да се съобщават важни за общината дейности.
   Предложено е творческият екип, начело с г-н Чернев, да не получава заплати от общината, защото едночасовата им емисия по никакъв начин не въздейства върху мисленето на силистренци, т.е. след като можем и без нея, защо да плащаме за удоволствието да я има. Криза е!

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 2. Ох, чернев, ах, чернев! Комунистите го защитили! Коя е тая госпожа Тодора не ми е ясно, но щом като е собственик на радио, както твърдиш чернев, значи знае 2 и 200. Т.е, не се подвизава на държавна/общинска заплатка като теб.
  Радиоточката е непотребна, архаична като комунизЪма! Стига рева, чернев! Вземи се в ръце и ела при нас, частниците, чорбаджиите омразни според твоята лексика.
  Като казах лексика, не ме карай да се смея още повече, я се погледни кви си ги натворил – много богат език няма що!
  чернев, прочетох стиховете ти в сайта. Някои от тях ми харесаха, наистина. Затова ти предлагам да се оттеглиш на тихичко и да пишеш стихове. Там сигурно си по-силен.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. г-жа Тодора е Тодора Цонева повече известна като Дора Цонева. Собственичка на радио Мелодия и общински съветник от ГЕРБ. Тя внесе докладната записка в общинскя съвет за закриването на радиоцентъра.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 3. Другарю Чернев, защо не напишете Вие с какво сте допринесли за развитието на Радиоцентър Силистра? Стига сте повтаряли едно и също. Няма да Ви повярваме.
  В момента радиоцентърът нито има някаква програмна схема, нито има няколкочасова ежедневна програма.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 4. Лично на мен взе да ми писва.
  Запозната съм – или поне така си мисля с цялата сага и съм съгласна с някои от коментарите, че Чернев е по-добре да се прибере някъде на топло и да си пише стиховете и да не се занимава с псевдожурналистика … щото ако в миналото си е дигал д.пето и тичал в търсене на новините – в което се съмнявам – то сега и той и останалите от екипа го раздават от д.пе, а и лично мен не ми се нрави патоса, с който той и Гидолова поднасят новините – и всъщност какви новини са това – това са съобщения от пресцентрове и в краен случай кофти опити на новите там Милушев и Маркова да отразят някоя пресконференция … щото нито един от двамата не знае как се пишат новини и как се създават новини 🙂
  Принципно съм против закриването на Радиоцентъра … но само ако бъде разработена стратегия за превръщането му наистина в конкуретноспособна медия …щото сега и това не е …
  А иначе …дори и да не работи …това не означава, че хората от по-малките населени места ще останат без „радиоточките “ си – в крайна сметка ще продължат да излъчват Програма „Хоризонт“ – както и едночасовите емисии на радиата „Мелодия“ и „Менес“ – света няма да свърши без лицата Чернев, Гидолова и сие …
  Виж за музиката няма да коментирам – човекът там Краси Иванов – гладен няма да остане.
  Истината обаче е, че някой в Общината не си е свършил работата, за да бъде легитимно и законно излъчването на Радиоцентъра, така както повеляват новите закони и изисквания.
  Що се отнася до съобщенията, които се излъчват безплатно – Уважаеми, Чернев! – не съобщенията хранят електронните медии в Силистра – явно понятието радиореклама Ви е непознато – а бяха години, когато дори това се правеше в окупираното от вас Радио …и имаше приходи, макар и ниски, в сравнение с останалите …
  Просто недоумявам как се правят опити да се манипулира общественото мнение с тия изтъркани фрази и обръщения от типа – Госпожа нам коя си …
  Дали е била счетоводителка или не – Факт е, че Дора Цонева запази радио „Мелодия“ – вярно – програмата не може да се сравнява с тази, която бе някога по времето на Янка Петкова, Веселина Пройнова-лека й пръст, Пламен, Косьо Стоилов, Галина Дойчева и т.н. … но все пак работещите там се опитват да защитят заплатите, които получават – а за това, че радиостанцията все пак се слуша говорят рекламните блокове … По друг начин стоят нещата с радио „Менес“ – то от близо две години, да не кажа и повече – упорито върви към гибел … и все някой ден ще се стигне до дърпане на шалтера или до продажбата му.
  Но да се върна на Радиоцентъра – и тук апела ми е към кмета Андонов – противно на враговете Ви – мисля, че сте добър човек и май това е най-големият Ви проблем. Добра душа сте и от това си патите – и това някой ден ще Ви изяде главата – не можете да казвате НЕ – не можете да отказвате – съжалителен сте и така грешите …
  Гидолова май излезе на пенсия – ми да се прибира у дома и да си кротува, Чернев го наместихте там, че да дочака пенсия …дотогава ще държите и другите двама дето са на граждански договори – въпросните Милушев и Маркова – единия напусна един вестник, отиде в друг – опита се да създаде трети … и като се провали не можахте господин Кмете да устоите на мрънканията му … Маркова – келешка с жълто покрай устата оплю всички редакции през които мина, че не са оценили труда й – е как не се намери един, който да разбере какъв журналист е и колко потенциал има в нея – или май на място попадна – Чернев ша я докара до Пулицър –:)
  Смешно е всичко това, което се случва …и е трагично, защото тези хора там получават заплати от нашите данъци – а ние не получаваме нищо срещу това – продукта им е гнил и кофти … Сменете производителя – тук и гаранция не предлагат за развалени стоки.
  ХАйде стига толкова – че доста л … изядох и току над мен се стовари Гнева на Радиоцентъра!

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

  1. Учудващо е колко много капацитети се появиха да обсъждат медийния пазар в Силистра. И не минава без да се споменат двете частни радиа в града.

   В интерес на истината не виждам нищо интересно и по двете местни радиа, че да говорим чак за „запазване“ на Мелодия. Кое е запазеното – музиката, новините, обявите и излишно проточените реклами. Неща, които ги има и по останалите радиа, излъчващи в Силистра. Няма да споменавам за терора от страна на рекламните агенти, за да си продадат рекламното време за жълти стотинки.
   Със същия успех радио Шумен или Дарик, примерно, може да се явят като заместител по полезност на местните.

   А причините досега да не са се продали на акулите от София са съвсем други.

   Хайде, със здраве и по-малко пристрастни коментари.

   Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 5. Не можах да разбера заглавието на статията.Визира се поговорката „Кучетата си лаят,кервана си върви“ ,може би? чернев,нали не се олицетворяваш с керванджията? В този керван/който,между другото отдавна се е загубил в пясъците на арогантноста и чуството че сме над всички/ ти даже и не си камила.Ти си магарето на опашката,което носи сеното за камилите.А когато вървиш след толкова камили,доста фъшкии си изгазил.И не виждаш по далече от………фъшкията.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 6. Снощи „културтрегерите“ от Радиоцентъра си организираха „културно“мероприятие/разбирай напиване с осиране/ в Стара къща ,барабар с градоначалника.Професионализъм в действие.“Да пием вода от извора“.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 7. не съм от тезисреди но като чета разбирам че на господин Чернев работата му беше да напише с две думи, истина лие е че има нещо нелигитимно в този център. Той че писа писа в книга не може да се побере ние всички знаем , че може да пише защото иначе нямаше дае там. Бих го уважавал по -вече ако с две думи ни беше разяснил имали нещо нередно.

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

 8. чакам да чуя конкретен отговор от Чернев

  Палец нагоре 0 Палец надолу 0

Comments are closed.