Кой ще чуе мълчанието на радиоточките

В началото на месец септември високоговорителите в центъра на Силистра проработиха. Зарадваха се насядалите по скамейките на площада възрастни хора и майки с деца.

– Е, най-сетне – дочуха се реплики. – От години не сме им чували гласа на точките.

Оживлението трая съвсем малко, защото скоро стана ясно, че е включено не силистренско, а варненско радио. И то работи не повече от час.

Наистина от няколко години е прекъснато озвучаването на цели квартали и селища в региона. А предаванията на Радиоцентър Силистра са почти единственият източник на актуална местна информация, особено за възрастните хора, които не боравят с компютър. Много домакини сутрин докато шетат също предпочитат да слушат радиопредавания вместо телевизия.

Градът, ни както е известно, остарява и пенсионерите са май преобладаваща част от жителите му. Много от майките на малки деца, заети сутрин с хигиената и храненето им, също биха предпочели радиото. В повечето от селата на региона положението е същото. И малцината, които все още чуват предаванията му споделят, че получават актуална информация, анонси за предстоящи в града по-значими събития и интервюта с интересни хора.

Една от най-важните функции на местното радио е оповестителната. Светът, в който живеем е нестабилен. Кой ще предупреди населението за предстоящо бедствие? Бури, наводнения и градушки все по-често връхлитат страната. Вярно, има сирени, но те вият поне няколко пъти в годината /вероятно за профилактика/ и хората вече дори не се питат защо. Селски кметове споделят, че в селата по кметствата има инсталирана оповестителна техника, ами градът?

Адмирации за това, което Общината прави за подобряване на инфраструктурата и приветливия вид на града. Но радиоточките също са част от това. А те мълчат. Докога?

5 thoughts on “Кой ще чуе мълчанието на радиоточките

 1. Брех, че идилия! Домакини по пеньоари, баби с точилки и сополиви хлапета по цукалите.Пичове, стига с тези бози! По-голяма глупост не сте побликували !!!
  За какви новини пишете, информации и интервюта? Който го е писал това, слушал ли е за какво става дума в тия радиопредавания? Пълна скръб.
  И за кво оповестяване? Ако чакаме оповестяване от точките, всите сме измрели.
  И вече сме в 21 век, тази технология е меко казано остаряла!

  Палец нагоре 3 Палец надолу 10

  1. истината е, че не е остаряла тази технология – особено ако сме в условия на бедствие – когато няма да има мрежов обхват за модерните телефони и друг вид техника – именно тогава единствено радиоточките ще са единствената връзка със света … а и баби по пеньоари може и да е идилия за вас – но по селата, за хората това е важно – за тях „точката“ е институция ….и е важно какво ще се каже там и какво ще чуят те

   Палец нагоре 6 Палец надолу 3

 2. Иди и го кажи на дядо си на село!Явно си от поколението от 90ттегодини и понятие си нямаш как си ги търсят и искат точките старците по селата!В повечето села няма интернет,а и старите нямат познанията и възможностите на младите за да го ползват!Колко пъти в месеца са казали нещо по телевизията за Силистра и околноста?По точките научават новини за района,цената на агнешкото,къде има безплатни мед.прегледи и т.н.!Вярно,че като технология е остаряла,но както каза кметицата на село Бисер,ако имаше радиоточки жертвите щяха да бъдат по-малко!

  Палец нагоре 8 Палец надолу 3

  1. ако мутрата…. не беше решил…. че трябва да нахранят псетата с пържоли…. нямаше да я има трагедията в село бисер…
   😉
   точка……

   Палец нагоре 2 Палец надолу 0

 3. Хубаво при бедствие, ама да се чуват в целия град! А за селата няма какво да пишете, те са на изживяване, след няколко години ще са земеделска земя!

  Палец нагоре 2 Палец надолу 0

Comments are closed.