Колорита на черния цвят показва Димитър Кулев на добричлии

Самостоятелна изложба „Графика и рисунка“ на силистренския художник Димитър Кулев бе открита в Художествената галерия в Добрич. В експозицията са включени 40 творби от различни години, изпълнени в графичните техники офорт и акватинта, както и рисунки с туш и перо, гваш, пастел и темпера. Вдъхновение за художника са дунавският бряг, корените и дърветата, изхвърлени край реката, натюрмортите, посветени на италианския художник Джорджо Моранди.

Художникът, привлечен от черното, не вижда тъга в тъмнината, а само силна изразителност. «В рисунъка търся стари улици, къщи, лампи, всичко, което носи патината на времетоно и очарованието на спомена», каза пред журналисти при представяне на експозицията творецът от Силистра. „Къща“, „Врата“, „Силистра – Старият град“, „Плет“, „Дунавски пейзаж“ са сред рисунките и графиките, изпълнили в черно артпространството на галерията. В експозицията са и няколко тефтерчета, събрали в щрих впечатленията на художника при пътувания сред природата. Изложбата по думите на Кулев е опит за ретроспекция, като представя и най-нови творби, създадени в последните години.

Авторът, който е сред утвърдените имена в българската графика, проявява изследователски интерес към натурата, дори когато създава абстрактни творби, каза директорът на художествената галерия Евелина Ханджиева при откриването.

Димитър Кулев завършва Националната художествена академия, специалност „Графика” през 1979 г. От тогава участва в регионални и национални изложби в България, представителни изложби на българската графика, организирани от СБХ в Минск, Москва, Братислава, Анкара, Маастрихт, Скопие.

Той е постоянен участник в Международното биенале на графиката във Варна от второто му издание, в биеналета в Киото, Канагава, Кочи, Лодз, Люблин, Белград, Битоля и в триеналета в София, Токио, Кайро. Има три самостоятелни изложби.

Димитър Кулев е носител на Диплом за цялостно представяне в Третото биенале на малките форми, Плевен /2006/, на Специална награда на Международното биенале на графиката, Варна /2007/, на Диплом за цялостно представяне на Четвъртото биенале на малките форми, Плевен /2008/. Същата година получава Първа награда за графика на Националния конкурс „Алианц България“. През 2015 г. взема Първа награда за графика на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов, Пазарджик, а през 2016 г. печели и Голямата награда за графика на Националния конкурс „Алианц България” за живопис, скулптура и графика 2015-2016 г.

Творби на художника са притежание на Националната галерия в София, министерствата на културата, финансите, галериите в Добрич, Търговище, Разград, Монтана и Силистра. Графики на Димитър Кулев притежават два музея в Япония, както и Маастрихт, Холандия, колекция „Лудвиг”, Германия, Люблин, Лодз, Полша и Хюстън, САЩ.