Комиксовите и филмовите герои постепенно заместват ламите и вещиците със златните ябълки

За 13-и пореден път Регионална библиотека „Партений Павлович” в Силистра провежда Маратон на четенето. Събитието се превърна в ежегоден празник за любителите на книгите и четенето на хора от различни възрасти. Маратонът се организира в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”. Периодът, посветен на книгата и четенето, се откроява с две важни дати: Международният ден на детската книга – 2 април и Международният ден на книгата и авторското право – 23 април.

Регионална библиотека „Партений Павлович” в Силистра има редица прояви във и извън библиотечните пространства, с които цели да привлече вниманието на обществеността към потребността от четене във всички възрасти и към богатството на книжните си фондове.

Още в края на март „емисарите на книгата“ от силистренската библиотека стартираха богата програма за Маратона на четенето. Това стана чрез проявите й „Приказки и басни от Толстой” и „Уоркшоп „Великденска приказка”, проведени там с участието на редовните й малки читатели. Библиотечните експерти гостуват на детски градини и училища пред чиито възпитаници представят най-новите детски книжки, появили се на пазара.

Сред традиционните домакини бе и група „Звездици“ в детската градина „Иглика 1“ с педагог Доротея Момчева. Библиотекарите-експерти Красимира Няголова и Светла Ангелова посетиха малките палавници и палавнички и им прочетоха приказки от съвременни детски автори. Оказа се, че почти половината от петгодишните деца вече могат да четат и си имат любими книжки.

Според експертите предпочитанията на днешните деца са към истории, свързани с тяхното ежедневие, основно повлияно от филмите и анимациите по телевизиите и интернет. Класическите герои на Андерсен, Каралийчев и Братя Грим постепенно се заместват от модерните комиксови „-мени“, а сюжетите със златни и отровни ябълки, лами и вещици отстъпват на космическите екшън сцени от бъдещето и борбите между доброто и злото в новото технологично общество. Все пак по-малките деца обичат да им се четат приказки с мечоци, зайци и други животни, но като участници в актуални сюжети от съвремието, лесно разбираеми от тях.

В цял свят от 1967 г. на 2 април се чества Празникът на детската книга. На този ден през 1805 г. е роден любимият на поколения деца Ханс Кристиян Андерсен, създал приказния свят на „Малката русалка”, „Снежната кралица”, „Грозното патенце”. Празникът има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската литература.

Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, се отбелязва от 1995 г. по инициатива на ЮНЕСКО, като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.