; Комисията за защита на потребителите намери нарушения в Тутракан | ПАРАЛЕЛ 44 __ ПОРТАЛЪТ
 
|

Комисията за защита на потребителите намери нарушения в Тутракан

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В малките населени места, основно в смесените магазини за хранителни стоки и артикули от всякакъв тип, понякога не се обявяват цените на продуктите, съобщиха от Комисията за защита на потребителите /КЗП/.

Нарушението бе установено по време на приемна в Тутракан в рамките на провеждания там фестивал „Огненият Дунав” с участието на председателя на комисията Димитър Маргаритов и кмета на града д-р Димитър Стефанов.

В големите градове това нарушение почти не се среща, но понякога на касите се таксуват по-високи от посочените на етикетите цени. В малките населени места често търговци правят опити да заблуждават клиентите си, че при дефект на стока трябва да се обърнат към сервиз. Но по закон в периода на двегодишния гаранционен срок рекламацията се предявява към търговеца, от който е закупена стоката, тъй като „той носи отговорността за нейното съответствие”, обясниха от комисията.

Според председателя КЗП Димитър Маргаритов идеята за приемни в различни населени места в страната е свързана с дейностите по превенция и целта е да бъдат разяснявани правата и задълженията на потребителите и търговците. Маргаритов смята, че е важно да се предизвика интерес у гражданите към потребителските им права и да бъдат уверени при отстояването им. „Полагаме усилия хората да усещат присъствието и подкрепата на институцията”, той.

Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов подкрепи инициативата за приемната за граждани на КЗП в града. „Хората трябва да знаят повече за правата си и да бъдат подкрепени да се възползват от тях”, смята д-р Димитър Стефанов.

Коментирайте

Правила за коментиране