Кораб с български туристи потъна в Охридското езеро

Пътнически кораб с около 50 души на борда е потънал днес по обяд в Охрид

Пътнически кораб с около 50 души на борда е потънал днес по обяд в Охридското езеро, предаде агенция МИА… Корабът „Илинден“ потънал на около 200 м от брега, малко след като потеглил от пристанището на Охрид. Плавателният съд пътувал за манастира „Св. Наум“. Инцидентът се случил между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. Според очевидци, цитирани от БГНЕС, корабът потънал много бързо. Времето е било тихо. На борда по първоначална информация имало около 50 туристи и екипаж. Според кореспондента на агенция „Фокус“ в града повечето са българи. БНР се свърза с македонския гражданин Любчо Куртелов от Охрид, който съобщи, че автобусът, превозвал българските туристи, повечето пенсионери, е с пловдивска регистрация – РВ0231ВТ.  На помощ на пострадалите първо са се притекли хора от близкия автокъмпинг, които с лодка успели да спасят част от тях. Няма официално потвърждение за броя на жертвите и пострадалите. Загинали са поне 17 души, но цифрите постоянно се променят. Няма официална информация за националността на всички жертви.
Противоречива е информацията как се е случила трагедията. Телевизия А1 съобщава, че корабът е потънал, но според очевидци той е бил стар и се е разцепил на две, след което бързо бил погълнат от водата. Според друга версия „Илинден“ се е обърнал. БГНЕС цитира министъра на отбраната на Македония Зоран Коняновски, според когото причината за инцидента вероятно е по-големият брой пътници. Корабчето е регистрирано за 43 души, но в него е имало 53 души. Плавателният съд е имал документ за техническа изправност. Говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов каза за БГНЕС, че официална информация за трагедията може да се очаква най-рано тази вечер. Министерството е открило телефонна линия, на която може да се получи информация за инцидента. Номерът е 02/948 30 03.
Премиерът Бойко Борисов разпореди правителственият самолет ТУ-154 да излети незабавно за Охрид, за да прибере оцелелите български туристи. „Проведох разговори с македонския премиер Никола Груевски, за да бъде оказана максимална помощ на пострадалите. Разпоредих на правителствения самолет да излети за Охрид и да прибере оцелелите туристи. За Охрид ще замине и зам.-министъра на външните работи Марин Райков“, заявил за „Фокус“ министър-председателят.
Президентът Георги Първанов е отменил всичките си ангажименти днес и утре. С премиера Борисов са обсъдили обявяването на ден на национален траур.
Скопие обяви 6 септември за ден на национален траур. На мястото на трагедията са премиерът на Македония Никола Груевски, президентът Георге Иванов и няколко министри.

VESTI.bg