Коронавирусът удари и пощенските взаимоотношения между България и Китай

Boxes start to pile up. Canada Post is getting ready for the most busy day of the year at the Gateway Plant at Eglington and Dixie. (Rene Johnston/Toronto Star/Getty Images)

Пощенският оператор в Китай е уведомил „Български пощи“, че с цел предотвратяване на риска от по-нататъшно предаване и разпространение на новия коронавирус, китайското правителство е възложило на пощенския оператор в страната всички пратки за град Ухан и транзитно преминаващи през сортировъчния център в града да бъдат дезинфекцирани.

За международни пратки, предназначени за провинция Хубей /пощенски кодове 430000 – 449999/, пощенският оператор ще се свързва с получателите по телефон за уточняване предпочитанията им за доставка. Пратката може да бъде временно съхранявана в пощенски служби, да бъде предоставена от пощенска служба, предадена до доставъчни шкафове или чрез други методи при които няма осъществяване на директен контакт между служител и клиент. Тези стъпки ще доведат до забавяне на обработката и доставката на входящите международни пратки, като в някои случаи няма да бъде възможно да се представи писмено доказателство за доставката.

Пощенският оператор в Макао от своя страна уведомява, че с цел намаляване до минимум разпространението на коронавируса правителството на Макао е освободило от работа на 30 и 31 януари 2020 г. всички държавни служители. Пощенските услуги ще бъдат преустановени през тези два дни.